Yoichi Distillery 2016-05-29

En resa till Japan måste ju innehålla besök på ett whiskydestilleri och valet föll på Yoichi distillery på nordön Hokkaido eftersom vi skulle tillbringa en vecka av vårt Japanbesök på den ön.

Destilleriet tillhör koncernen Nikka och grundades av Masataka Taketsuru vars familj redan 1733 hade ett sake destilleri. Anställdes på Settsu Shuzo och skickades till Skottland för att lära sig whiskydestilleringens hemligheter bl.a. på Longmorn och Hazelburn. I Skottland träffade han Rita som han gifte sig med. Anställdes sen på Suntory och fick uppdraget att bygga upp Yamasaki distillery. 1934 lämnade han Sunroty och startade Nikka Whisky samt byggde det första destilleriet i Yoichi på Hokkaido.

Besökare här bör kunna japanska eftersom de guidade turerna är på japanska. Vi valde att själva gå runt och titta på destilleriet. Det var välordnat och välskyltat även på engelska. Vi fick gå in i och beskåda de flesta lokaliterna. De har en fantastisk whiskybar med alla skotska whisky, en hel del rariteter, samt självfallet alla Nikka varianter. Tyvärr körde jag bil så jag fick bara lukta när hustrun mumsade delikatesser.

I shopen inhandlades följande:
Single Malt Miyagikyo – destilleras på Miyagikyo distillery, lagrad på Sherry fat, svagt rökt malt och destillerad i pot still med indirekt ånguppvärmning.
Single Malt Yoichi, Peaty & Salty – En specialtappning tillgänglig på destilleriet.
Single Malt Yoichi, Sherry & Sweet – En specialtappning tillgänglig på destilleriet.
Single Malt Yoichi, Woody & Vanillic – En specialtappning tillgänglig på destilleriet.

Dessa provades senare under sommaren tillsammans med andra japaner.