High Coast retreat

Vi i WKL har i flera år önskat besöka BOX Destilleri i Ådalen vid Ångermanälven, tyvärr finns det inte längre då det bytte namn till High Coast Distillery år 2018 för att kunna marknadsföra sina produkter på den Amerikanska marknaden. Nåja, det är ju samma utmärkta innehåll i flaskorna så vi tog oss samman och från olika håll reste vi till samlingsplatsen Gävle C där vi tillsammans boxade in oss i Anders bil för färden norrut.

Det första stoppet för de kaffesugna resenärerna blev på klassiska Tönnebro värdshus (=Rasta). Där inmundigades kaffe med något tillbehör.

Vi fortsatte sedan och luftade benen i Sundsvall där restaurang Innergården fick förse oss med lunchförtäring.

Solen sken från en klarblå himmel och allt var toppen – tills vi kom till Kramfors. Enligt SMHI strålade fortfarande solen men enligt verkligheten var det skyfall och 12 plusgrader, se bildbevis nedan. Regnet avtog och solen sken när vi närmade oss vårt mål Länsmansgården där vi bokat rum och middag. Agneta hälsade oss välkomna och gick runt och visade domänerna och oss till våra rum. Måns låg på sin stol på verandan.

Kaffe bjöds oss och scones med sylt. Trevligt och gott. Huset var välfyllt med whisky både i synliga hyllor och i stängda skåp. Länsmansgårdens Anders Jonasson är en av grundarna av Box destilleri så här finns whiskykunskap och intresse att förmedla kunskapen vidare. Vi enades om att Anders J skulle ordna en blindprovning med 3 Box-tappningar och 2 andra. En annan gäst, en trevlig herre från Luleå, hängde på också. Provningen förbereddes minutiöst av Anders J som inom kort samlade oss i provningsrummet.

Provningsurvalet

Anders J förmedlade sin metod för provning av whisky och vi fick nya kunskaper om den ädla drycken och konsten att bedöma den och njuta av den.

Efter att noggrant ha utforskat de olika glasens innehåll okulärt, doftmässigt och smakmässigt betygsatte vi dem efter tycke och smak genom att var och en valde de 2 bästa, således är hög siffra bättre än låg.

WhiskyNoteringBetyg
Highland Park, Viking Pride, 18 år, Bourbon fill, Sherry, 43 %Whisky, Russin2
Box Länsmansgården, 3år 6mån, Destillerad 2013-05-24, Buteljerad 2016-12-01, Orökt, 1st fill Oloroso Sherry, 52 %Mycket russin, dadlar2
Bunnahabhain, 22 år, Destillerad 1990, Buteljerad 2012, Orökt, 2nd fill Sherry butt, 56,1 %, Single Cask, 371 av 674 flaskorSvavel1
Box Länsmansgården, 3år 6mån, Destillerad 2011-05-13, Buteljerad 2014-11-17, Orökt, Bourbon fill, 52 %Banan, vanilj3
Box fatprov, 5år 2mån, Destillerad 2012-09-07, Buteljerad 2017-11-02, Orökt, Ny Ungersk Ek, 54 %Muskot, persilja, kryddor3

Sen skulle vi gissa vilka som var Box och vilka som inte var från Box. Tyvärr gör inläggsskaparens blygsamhet att noteringen om vem som hade alla rätt inte publiceras.

Efter provningen satte vi oss till bords, igen, och avåt kvällens trerätters middag. Gott och närande. Eftersom provningen helt ägnades åt i princip orökta whisky så var suget efter nåt rökigt rätt stort hos en del av oss, särskilt Ann. Så med assistans av Anders J så fortsatte avsmakandet av husets tillgångar. Ann tog en High Coast Timmer och Anders en High Coast 63 som båda är riktigt rökiga. Uffe ville väldigt gärna utforska Gammelstillas Anna Christina och tog ett par centiliter av den. Sten velade och velade men bestämde sig till slut för ett par väldigt ovanliga rariteter nämligen en Daftmill, 14-årig destillerad 2006 samt en Octomore Farm 7-årig private cask buteljerad av bonden som äger Octomore Farm. Sten hade rök i näsan i två dagar sen.

Sov gott hela natten.

Frukost inmundigades under gott humör. Solen sken och Måns låg på sin plats. Vi undersökte den eleganta trädgården och konverserade övriga gäster och värdparet som förtjänstfullt frukostfixade.

Efter att ha gjort oss oskyldiga så transporterade vi oss via lite turistomväg till det egentliga målet för vår utflykt, High Coast Distillery (f.d. Box). Destilleriet är beläget på den plats där Box kraftverk en gång hade sin verksamhet och en tegelbyggnad är ännu kvar som kan vittna om fornstora dagar då det gick belysningsledningar över hela Ångermanälven så att flottningsarbetarna hade ljus även den mörka årstiden.

Visitor center byggdes 2014 och såg fortfarande fräscht ut. Ett stort restaurangutrymme som även erbjöd alla Box/High Coast tappningar.

150 krornor kostade den guidade turen och kl 10.30 startade turen med den utmärkta guiden Elin som förklarade att hon var 21 år och bodde i Nyland på andra sidan älven. Först fick vi en historielektion om området, Box kraftverk, hur det kom sig att det blev ett destilleri där och lite annat.

Den egentliga destillerivisningen började direkt i Destilleriet där vi fick en utmärkt genomgång av hur High Coast tillverkar sin whisky. De hade nyligen fördubblat destilleringskapaciteten med en low vines och en spritpanna till och helt nya jäskar i rostfritt blänkte i lokalerna. Innan vi fick gå in i destilleriet påtogs blå plastsockor ovanpå skorna. Malt köps orökt från Viking Malt och rökt från Skottland. De kör orökt i 2 veckor och rökt i 1 vecka om vartannat hela året, utom ett par veckor på sommaren då destilleripersonalen har semester – typiskt att det var just när vi var där.

Sen gick vi förbi den stora skorstenen med en plåt med nr 581 på vilket sas vara den 581:a skorstenen som firman ifråga tillverkade och satte upp på 1800-talet. Vidare till tappningsrummet. Där fick vi smaka på den nydestillerade spriten, både orökt och rökt som hanteras från destilleringen i olika rörsystem.

De har idag 3 olika fatlager och vi fick ett titt i lager nr 3. De håller precis på och bygger lager nr 4 och kommer snart börja spränga för lager nr 5, alla på området kring destilleriet. Enligt John McDougall så är det ett alldeles utmärkt läge för ett destilleri och särskilt för lagring av whisky då det är rätt stora temperaturskillnader vilket gör att faten andas på ett bra sätt och tillför goda smaker till whiskyn.

Uffe försökte bli kvarglömd i lager nr 3 men lyckades inte. Tur var väl det, en whiskymarinerad Uffe är inte mycket att ha.

Efter guidningen var vi mycket nöjda och Sten så nöjd att han köpte en T-shirt.

Nu var det dags för turistrundtur i Höga Kusten. Men först det viktigaste och det var att inhandla lite whisky på systemet i Kramfors. Ann köpte High Coast Timmer och Anders köpte High Coast Hav och 63. Sten köpte några lokala öl.

Navigatorn inställdes på ett lämpligt lunchställe intill Nordingrå och sedan åkte vi till Bönhamn som nog får anses som det mest turistchica fiskeläget på hela kusten. Fint var det men mycket turister. Efter en liten välgörande promenad så antog vi färden hemåt mot Gävle. Efter vägen stannade vi och effektuerade en beställning från Stens svärson Patrick att köpa ett pilfång på XXL i Sundsvall. Stannade för en fika på Tönnebro (igen !?) varefter vi fortsatte till Gävle där Sten och Anns bil stod och väntade på att få komma hem till By. Anders körde vidare till Stockholm med bl.a. Uffe i bagaget.

En mycket trevlig tur.

Bilder