Gammelstilla Julmarknad 2017

Lördagen den 25 november startade Sten färden från Telefonplan och for till Högalid för att hämta Uffe klockan tio, men anlände två minuter för tidigt, och fortsatte sedan färden. Den ledde till Bromma där Anders väntade, och även där var det några minuter innan planerad ankomst. Måste ha varit trafikljusens fel. Därefter företogs den långa färden upp till Gammelstilla i Hofors. Vi hann diskutera många världspolitiska spörsmål på färden, såsom vad är det som gör att duvor alltid flyger hem till duvslaget, och hur fick t.ex. Linnés elever hem sina ”varuprover” från sina årslånga resor, bl.a. från Jemen. Vad var det för postväsende då? Även köksinredningar var på tapeten.

Så småningom var vi äntligen framme vid cirka 12:30, och parkeringen där var smockfull, men vi fick plats. Det var inte lika kallt som i Stockholm, det var kallare. Äntrade så julmarknaden och Anders och Sten köpte genast på sig ostar. Uffe avstod. Det spankulerades en hel del mellan de olika stånden och både i ”Smedjan” och ”Stallet”, där det naturligtvis fanns mer att köpa. Så närmade sig klockan ett-slaget, och vår egentliga orsak till resan – whisky! Vi skulle hämta ut fem centiliter från vårt eget fat för provsmakning. Se speciellt protokoll under ”Dagens Dram” här på WKL-sidorna. Det var en upplevelse.

Mer botaniserades de olika stånden, och Anders och Sten inmundigade nygjorda kolbullar (tjock pannkaka med tärnat fläsk) med lingonsylt.  Vi besökte även ”Höskullen” för att bese utbudet där. Anders och Uffe köpte Whiskysenap, den senare efter Anders provsmakningsord: ”Den var god!”

Sedan gick vi återigen in i destilleriet, och Uffe uttryckte genast: ”Här var det fullt!”. Anders replikerade genast: ”Och mycket folk med!” Man kunde nämligen prova inte bara sitt eget fat, utan även andra destilleringar av Gammelstilla, och nysprit (mindre än tre år) kostade 10: – cl, whisky 20: – cl. Och de kylda julmarknadsbesökarna hade hittat hit. Sten och Anders köpte glas med GSW-logga på, och Uffe köpte en GSW-pin till whisky-kepsen han har.

Så småningom fick vi kontakt med Börje, som tog oss upp till lagret, där vårt Bourbonfat 212L låg. L? funderade vi på. Jo, varje fattyp skulle från början ha ett namn, och L:et skulle stå för Lancashire, men de gick ifrån den principen senare, fast L:et blev kvar på vårt fat.

Vi omhuldade noggrant vårt fat, och spikade fast en namnskylt på fatet som nu förkunnade att var Luktsinnets Fyrfat. Ja, Sten och Anders spikade, Uffe avstod efter ha drabbats av finmotoriska problem vid bl.a. spikande. Sedan skulle vi bege oss hem, men först en paus vid ett av stånden där Anders och Sten köpte glögg med pepparkaka för att värma sig inombords. Uffe avstod. Sen begynte hemfärden, där bl.a. vägarnas sträckning diskuterades, t.ex. mellan vilka orter riksväg 56 sträcker sig och vilken leverantör av kök ligger på Rådmansgatan.

Sedan kom vi hem. Klockan var väl mellan 16:45-17:10 när de olika personerna fick gå ur bilen. Nu återstod kvällsarbetet, dvs. att konsumera whisky.