2018-11-18 Fatprov och bolagsstämma på Gammelstilla destilleri

Gammelstilla destilleri i Gammelstilla i Gästrikland hyser ju vårt fina bourbonfat innehållande 30 liter whisky som destillerats på destilleriet. Vid ojämna tillfällen så besöker vi fatet och provar hur det smakar och nu var det dags igen.

Sten och Uffe anlitade Anders som chaufför, en uppgift han genomförde utan annan anmärkning än att han gjorde det bra och vi färdades E4 från Stockholm och sedan Tidernas väg (Väg 272) förbi Gysinge till Gammelstilla.

På destilleriet var det uppställt massor av flaskor med olika prover men de fick vänta för i Caféet, i Stallet, väntade provet från vårt fat. Vi hade beställt 10 cl för att få 2,5 cl var men tyvärr var ju Paul förhindrad och Anders körde ju så Uffe och Sten var tvungna att slurpa i sig det mesta. Det möjliggjorde då ett intressant experiment, nämligen att ha 2 glas med whisky i och i det ena så vattnades det ned medan det behöll sin ursprungliga styrka i det andra. Det gjorde att provningen nådde nya höjder och vi var nöjder.
Själva provningsresultatet kan läsas under Dagens dram.

När provningen var avklarad så lunchade Sten och Anders på den soppa med tillbehör som beställts i förväg. En grönsakssoppa med köttfärs, mjukt och hårt bröd och smör och ost till samt en väldigt god osötad svartvinbärsdryck. Uffe hade egen matsäck med sig.

Mätta och glada gick vi till destilleriet där det var fullt med besökare som alla vill prova de olika sorterna som var uppställda. Sten och Uffe provade de 2 Systembolagssläppta Jern och Slaggsten. Jern var rätt god men Slaggsten var behäftad med problemet beskt och illasmakande från Olorosfaten och det är inte gott. Vårt eget fat är betydligt bättre vilket gladde oss oerhört mycket.

Eftersom vi är aktieägare så vandrade vi sen till huset där stämman hölls. Där bjöds det på kaffe och bulle. En avspänd tillställning där det beslutades att ändra räkenskapsår till kalenderår vilket får den positiva effekten att stämman framöver kommer att hålla i maj i stället för i kalla och fuktiga november. Nåja, maj kan bjuda på snö så vi får väl se.

När stämman avslutats gick på en liten visning av whiskylagret. Där hade det renoverats en hel del så vårt fat var flyttat till ny, nybyggd hylla. På andra våningen i stora magasinet så hade det gjorts i ordning ett nytt whiskylager, mycket fint med hiss för att få upp faten och ett golv nysanerat från gammalt kvicksilvermättat damm.

Efter att vi varit i Gammelstilla och provat vårt fat så åkte vi väg 56 hela vägen till Enköping och sen E18 hem till Anders, ställde bilen där, tricken till Telefonplan och där på Telefonvägen väntade Ann med dukat bord av cannelloni, skinkor, korv och ost. Uffe hade matsäck i form av två svenska livsvatten och Sten plockade även fram en som behövde tömmas.

Provningen:

 • Isle of Lime Midaik 46,2% Ålder: 3 år. (Äldsta fatet är 4,6 år, yngsta fat 3,4 år. Snittålder 4,05 år)
  Gotland destilleri
  Organic barley från Gotland. Mältat på Sigdes gård i Rone, Gotland. Malten är rökt med torv i ca 9 timmar.
  KRAV-certifierat vatten
  Bourbon barrel, American oak medium and heavy toast, American oak char.

  • Färg: Ljust bärnsten.
  • Doft: Unken, gummistövel, kumquats, nåt oljigt, ek.
  • Smak: Viol, vass på tungan.
  • Doft H2O: Mindre unken, päronestrar.
  • Smak H2O: Anis, sött.

 

 • Smögen Sherry Quarters Project 2:2 61 % 5 år
  Smögen Whisky AB i Hunnebostrand
  Kraftigt torvrökt Optic malt.
  120 liters Sherryfat.

  • Färg: Mörkt rostbrun
  • Doft: Fiskrökeri, gammal smörkola med torkade kanter.
  • Smak: Vidbränt sherryfat som ger en bäsk osmak i munnen.
  • Doft H2O: Kanderade frukter, bränt, rökeri.
  • Smak H2O:
   • Först Anis, smörkola, russin.
   • Sedan Sur, besk, bränt.
   • Avslutning lång med rök, torv, russin

 

 • Nikka Yoichi Single Malt Peaty & Salty 55 % NAS limited distillery edition
  Yoichi Distillery, Yoichi, Hokkaido, Japan.

  • Färg: Ljust guld.
  • Doft: Peppar, tång, sesamolja, torr rosenplantering, rosmarin.
  • Smak: Salt, torv, citrus
  • Doft H2O: Scarborough Fair (enligt Anders) dvs rosmarin och timjan.
  • Smak H2O: Rosmarin, mer sälta, mer torv.

Betyg:

Vars och ens placering av respektive whisky, 1 är bäst och 3 är sämst.

Ann Uffe Sten Anders TOT
Gotland 3 3 3 3 12
Smögen 1 1 2 1 5
Yoichi 2 2 1 2 7

Smögen är alltså en klar vinnare. Sten förde till protokollet att det var väldigt svårt att välja mellan Yoichi och Smögen men han är lite känslig för det sherrybäska så det fällde avgörandet.

Nördkunskap

Väg 272 kallas Tidernas väg och går mellan Uppsala och Ånge.
Väg 56 kallas Räta Linjen och går mellan Norrköping och Gävle.
Klockorna i Uppsala domkyrka heter Storan, Thornan, Malman, Massan och Bönan.