”Å andra sidan” är den lokala benämningen på Björka 32:5 i By Kyrkby i södra Dalarna där Sten har lantställe.
Där har vi redan en tradition att förrätta sommarprovning av whisky, utomhus om vädret tillåter.
I nådens år 2010 så utspelades dessa scener och begreppet ”gasbinda” myntades.
Den berömda gasbinda-filmen.
Bilder som säger mer än tusen ord.
Äntligen anländer Anders med sin packning full med whisky.
Sten bjuder på första provningen. Ett lömskt trick då det visar sig att innehållet är Famous Grouse och varken Anders eller Uffe knäcker nöten. Hihi, skrockar Sten.
Hela provningsuppsättningen. Observera asken med standarddofter som Anders tagit med sig. Vi ska försöka matcha dem mot dofterna i whisky.
Från vänster till höger:
Ardbeg Supernova, advanced committe release.
BenRiach Curiositas 10 år.
Glenallachie 14 år 1995.
Kilchoman Autumn 2009 Release.
The Belgian Owl single malt.
Armorik single malt från Bretagne.
Kilkerran från Glengyle Distillery i Campbeltown.
Anders och Uffe undersöker sortimentet. Det beslutas att den första provningen görs av Belgian Owl, Armorik, Kilkerran och Glenallachie. De tre övriga spars till efter maten.
Fotograferandet är en viktig del av dokumentationen av en så här viktig händelse.
Lätt på handen fördelas den guldfärgade delikatessen rättvist.
Anders berättar om sin nyförvärvade flaska med Glenallachie 14 år som ingen av oss druckit förut.
The Scotch Whisky Nosing Aroma Kit. Inköpt av Anders och som skall hjälpa oss att sätta ord på dofterna. Tror vi…
Sten är förbryllad. Det stämmer inte.
Men Uffe låter sig inte hejdas. Whiskyn är ju god även om vi inte vet vad den doftar.
Okejdå. Sten tar en slurk till slut.
Det är inte alla som tål whisky.
The Belgian Owl
Armorik
Kilkerran
Glenallachie
Kilchoman
Benriach
Ardbeg Supernova
Glada gossar skålar glatt i varsitt glas Kilkerran.
Så här såg det ut efter ett tag för Sten.
Mmmm.
Mmmm igen.
Då var det dags för mat och till att börja med måste ju potatisen tas upp.
Sten laddar grillen med bränsle dvs ved från vedbon.
Många vedträn skall in.
Medan Uffe känner sig lite uppochned.
Sten fuskar med tändvätska idag.
Uffe verkar lite rökig.
Elden tar sig bra.
Lite får gästerna hjälpa till med också.
Anders tror att han fotograferat Sten och Uffe.
Det här är Anders nya intresse, flugor.
AJ ! Det var varmt.
Sådärja. Den whiskymarinerade fläskkarren är nästan färdig.
Whiskymarinerad fläskkarre, nykokt egen färskpotatis, sallad och tomater från Norrängens handelsträdgård i Sala.
Sten beundrar sin torkkonst.
Upplagt för kvällsessionen.
Uffe undrar var han skall börja.
En provningstrio som heter duga.
Kilchoman, Benriach och Ardbeg Supernova är vad som skall provas nu efter maten. Alla är lite (eller mycket) rökiga.
Anders kontrollerar fakta.
Kvällen var mycket skön och vackert solbelyst. Vi stod länge och njöt (och fotograferade).
Medan hästarna obekymrat mumsade på i hagen.
Kvällen bjöd på en stilig regnbåge men vi slapp regn.
En morgonpromenad bland klöveråkrar och annan Bynatur.
Klöveråker.
Kalle Ankas fotografiska expedition ?
Vi utforskade naturreservatet Tallåsen.
Information.
På Tallåsen har hackspetten jobbat hårt.
Kråkorna morgonspanar efter nåt roligt.
Till lunch blir det helgrillad laxhalva.
Specialkryddad enligt Andersrecept som består av dill och majonäs.