Tre par i leken 2007-01-26

pavor

Tre par i leken

Whiskyprovning den 26:e Januari 2007 – dagen efter Robert Burns Day

Skottland har många destillerier och en del av dem producerar utmärkt whisky. Kvällens övning fokuserade på 2 av de främsta regionerna, Islay och Campbeltown , områden som historiskt haft en mängd destillerier varav de flesta tyvärr insomnat för gott. Skottland har många destillerier och en del av dem producerar utmärkt whisky. Kvällens övning fokuserade på 2 av de främsta regionerna, Islay och Campbeltown , områden som historiskt haft en mängd destillerier varav de flesta tyvärr insomnat för gott.

Själva provningen
Longrow 14yo 46% (Campbeltown)

Tillverkas på Springbank distillery i Campbeltown och är rejält rökig till skillnad från Springbank. Uffe tyckte att vi skulle vara komplett vad gäller sortimentet från Springbank distillery så han tog med denna Longrow också. Ett utmärkt initiativ!

Tycke och smak

En mycket tydlig rökighet i både doft och smak. Med lite vatten blir den mycket rökigare med en aning vanilj och lite sötaktig smak. Välbalanserad, helt enkelt en god whisky.

Hazelburn 8yo 46% (Campbeltown)

Tillverkas även den på Springbank distillery.

Tycke och smak

Helt orökt variant. Citrus. Lite spritig. Med vatten i så luktar det bara sockervatten med lite acetonton. Ingen direkt karaktär, bara sockervatten med sprit.

Springbank 15yo 46% (Campbeltown)

Springbank distillerys huvudprodukt. Det finns en uppsjö med olika åldrar och tappningar men de flesta har ungefär samma karaktär som denna.

Tycke och smak

Mycket stark citrus, lite oljig, ingen direkt rökighet. När vi pytsar i lite vatten så kommer lite rökighet i smaken men inte i doften. Smörkola, vanilj finns här också.

Caol Ila 8yo 59,8% Unpeated, bottled 2006 (Islay)

Nutrition information: 343 kj, 83 kcal, 0g fat, 0g protein. (från flaskans baksida)Caol Ila ägs av det stora sprittillverkande bolaget Diaego och har en väldigt fin webbsida som är svår att hitta så den länken bjuder jag på.

Tycke och smak

Något rökig och lakrits. Med vatten så kommer en kraftfull rökighet och trots allt en del torv i smaken.

Caol Ila 12yo 43% (Islay)

Caol Ila 12 år finns att köpa på systembolaget till det facila priset av 344 kr.

Tycke och smak

Parfymig och med stark torvsmak, rök och lite viol. Den är väldigt god. Härligt välbalanserad utan några fel. Ger en lång eftersmak och fyller smaknerverna med godis.

Ardbeg Still Young 8yo 56,2% 1998-2006 non-chill filtered (Islay)

Ardbeg Still Young är en intressant produkt. Ardbeg har en något rörig historia. Destilleriet grundades 1815 och fick producera sin delikatess i ända fram till 1981 då det lades i malpåse. En hel del turer kring destilleriet ägde nu rum tills det med nya ägare satte igång produktionen igen så den första tunnan av den nya generationen kom 1998. Den här whisky, Still Young, är från det året och meningen är att följa hur en Ardbeg utvecklas. Det finns även en Very Young som är 6 år men den har vi tyvärr inte lyckats lägga vantarna på. Senare kommer det att komma en Almost There innan den slutligen släpps som färdiglagrad.

Tycke och smak

Fantastisk rökbomb! Rök, rök och åter rök samt tång och sälta. Med vatten får den en citruston mindre rök. Smarrig helt enkelt.

Ardbeg 1978 – 1998 20yo 43% (Islay)

Denna Ardbeg är alltså 20 år gammal vilket innebär att destilleriet blandat whisky från många gamla tunnor där den yngsta är destillerad 1978, men många är mycket äldre.

Tycke och smak

Rökig, citrus, torkade äppelskal, kola, malt. Med vatten kommer en citrus och violarom också men knappt någon rökighet kvar. En utmärkt whisky som dock mjuknat lite för mycket under de +20 årens lagring.

Subjektiv prisutdelning

Nu vidtog ett grannlaga arbete med att klassificera de 7 deltagarna efter kvalitet och smaklighet. En viktig egenskap hos en whisky är ju att den skall smaka något även när smaklökarna fått sig en dusch sprit och blivit något bedövade. Där försvann Hazelburn, Springbank och Caol Ila 8y direkt. Sen skall det finnas en fyllig komplexitet och om whiskyn är rökig så får den inte ha några kemiska övertoner. Alla kandidaterna uppfyllde detta krav så nu blev det svårt så vi fick ta en slutomgång där avgörandet skedde:

Resultat och prislista
1:a – Caol Ila 12y
Vi var helt överens om denna suveräna whisky som måste vara en av de mer prisvärda varorna i Systembolagets sortiment. Lagom rökig, tydlig och fin torv, lite intressanta inslag av parfym och viol. Härligt lång eftersmak. Dricks helst ospädd.
2:a – Ardbeg Still Young 8y
Provningens helt outstanding rökigaste whisky, en ren rökbomb, som trots all rök ändå har ett djup och en härlig sälta med tydlig tånganstrykning. Det ska bli väldigt intressant att smaka nästa släpp av 1998 års produktion.
3:a – Ardbeg 1978 20y
20 år i ekfat har mildrat röken något och givit en mild smak av kola/vanilj samt en tydlig arom av citrus och äppelskal.
Uffe anmälde den avvikande åsikten att 4:e plats är mer passande men vi andra lät oss inte övertygas.
4:a – Longrow 14y
Springbankdestilleriets förnämsta produkt enligt kvällens församling.
Den här ville Uffe ha på 3:e plats men eftersom Anders placerade den 5:a och Sten den som 4:a så blev det den gyllende medelvägen.
5:a – Caol Ila Unpeated 8y
Lite tråkig med tanke på vinnaren i detta race. Anders hävdade med en dåres envishet att den visst var torvig. Har tydlig lakrits och är något rökig. Blir mer rökig med lite vatten i men håller inte riktigt måttet i längden.
Det är svårt att vara helt överens på alla punkter så Anders får härmed på pränt sin avvikande åsikt att 4:e plats passar bättre.
6:a – Springbank 15y
Vår samlade kommentar var att Springbank är lite överreklamerad. Visst är det en god whisky men vi blev inte lyriska när den provades i detta sammanhang i alla fall. Mycket citrus, lite oljig och med vatten i får den mer rök och en tydlig vanilj.
7:a – Hazelburn 8y
Tyvärr… Det är en mycket bra tanke att ha en helt orökig whisky i sortimentet men den faller platt och är helt ointressant. Smakar mest sockervatten när den får lite vatten i sig. Ospädd har den dock en tydlig citrus precis som storebror.

Förtäring

Anders är ju en mästerkock och han tillbringade en del tid i köket. Vi bjöds på små fluffiga lammfärsbiffar med klyftpotatis och smarrig tomatsalsa. Som dessert en perfekt vaniljglass smaksatt med Old Pulteney, smaskig knäck, chokladkross och hallonsås. Oj vad det vattnas när jag tänker tillbaka. Till maten bjöds det på Innis & Gunn, ekfatslagrad ale från Edinburgh.