Robert Burns day 2008

1. Glenmorangie Traditional

Oak 10y
57,2 %
Doft: Ren, citrus, gräs
Smak: Vanilj, kort eftersmak
H2O: svag torvrök.

2. Glenmorangie The Nectar d’Or

lagrad i bourbon, finished i Sauternes
46%
Doft: kraftig, lite aceton, mycket mörk citrus
Smak: laktris, kraftig, lång eftersmak, citrusbesk
H2O: fruktsötma, oljig, svag lakrits

3. Glenmorangie PortWood Finish

12y på American Oak, 1-3y på Port
43%
Doft: citrus, instängt, sprit
Smak: rundare än nektarn, kraftig citrus, lite lakrits
H2O: mer mäskdoft, aceton. Smakar tunt mest citruskanter
Senare: fruktdryck

4. Balvenie 21y PortWood

American Oak, Portugese Oak
40%
Doft: mest sprit, lite vanilj, ingen karaktör, trädoft.
Smak: mesig, sockersöt
H2O: lite bränt russin, portvin

5. Bruichladdich 15y

40%
Doft: kraftig citrus, ren, lite stickig
Smak: sälta, fruktig sötma God !!
H2O: Rök

6. Laphroaig Quarter Cask

48%
Först Oak barrels
Sedan Quarter Casks
Doft: rök, tjära, violpastill
Smak: rund, mjuk, mild, kraftig rök och tjära
H2O: doft kemisk, jod. Smak bröd, socker, tjära

Uffes noteringar vid provningen

(vi andra bara provade)
Omdöme, doft och smak skiftar ju, men här är ett axplock av vad som sades, och mycket skriver jag under på. En del är dessutom mina egna noteringar.

1. Sträv doft, smörkolasmak (vanilj), lite gräsig i smaken. Dunstade nästan i gommen om man tog en liten smutt. Ren doft, inget kemiskt i lukten, saknar inslaget av aceton. Svag torvrök.
2. Söt smak, sauternes finish. Fruktkola, kraftig doft och smak med lång eftersmak. Lakrits? Besk citrus? Diluterad får den lite oljighet i whiskyn och i smaken, souternen, samt får helt andra dofter och smaker? Frisk smak, fruktig. Beskan försvann efter matpausen.
3. Lite spritdoft, men rundare i smaken liksom. Inte likas frisk utan mera ”instängd”. Diluterad får den lite mer spritdoft, mäsk? Senare under kvällen var den mycket god. En robust whisky.
4. Smaka nästan ingenting. Klen whisky och nästan spritig i smaken. Saknade karaktär. Lite doft av trä, fuktig spån/flis. Möjligtvis kunde man förnimma lite lakrits. Diluterad blev det ingen skillnad. Mesig? Senare på kvällen var den fortfarande platt.
5. Något stickig i doften, rätt lika 1:an. Citrusdoft? Komplex? Söt men inte sliskig. Rökig? Sälta? Något finns det, men det var svårt för mig att hitta de tonerna, diluterad eller ej.
6. Rökig kassler i doften. Bakom röken skymtade lite citron/apelsinskal, blommig? Tom tablettask viol. Doften kanske som nyrökt korn. Med dilutering försvann en del av rökigheten, men tjärsmaken var kvar.

Maten bestod av sallad, rönnbärsgele, renskavsgryta och potatis/morotsmos, (smakar som sweet potatoes) med en Heaven, 5 % mörkt underjäst lageröl med mycket beska i eftersmaken. Från Jämtlands bryggeri. Sedan blev det röda och gröna vindruvor och olika ostar och kex. Jodå, det gick bra till whiskyn med.

En trevlig kväll med god mat och whisky under Stens högläsning då och då ur boken med Robert Burns samlade dikter. Strax innan 18:00 kom vi, och for med tvärbanan 23:37.

Min placering av sorterna blev 1, 2 o 6, 3 o 5 och sist, tyckte alla, nummer 4. Möjligen kan 2 komma etta, i alla fall en del tyckte det, och framåt aftonen smakade den ju bättre, men beskan hindrar mig från att placera den där. Sedan var ju ettan från min samling, köpte den på Heathrow för ca 15 år sedan. Sexan var Stens flaska, medan två till fem var från Anders samling. Fyran ska han bjuda (o)vänner på…