RB-day 2014-01-25

Eller som underrubriken löd: ”Sökandet efter normen”.

Som brukligt är den 25 januari samlades WKL-medlemmarna för att dricka whisky, äta gott och må bra under något reciterande av den skotske nationalpoeten Robert Burns som föddes den här dagen 1759 i byn Alloway nära Ayr. Skulle alltså fyllt 255 år i år. Samlingsplats i år var i Alvik hemma hos Anders Tamm.
Som första whisky under kvällen intogs en flaska Kavalan. En maltwhisky som tillverkas i Taiwan. Egentligen var det en bonuswhisky som egentligen inte skulle vara med, men för att utöka vårt intag av maltwhisky till det 16:e landet var det helt ok. Under njutandet av denna tittade vi på ett avsnitt av Still Games. Sedan vidtog syftet av kvällens provning under värden Anders ledning.

Lite omdömen och slutsatser

Kavalan

Doft: kola, ananas, päron.
Smak: sälta, viol

Själva utvärderingsarbetet

Meningen var ju att försöka identifiera en normwhisky mot vilken andra whisky kan jämföras och klassificeras.

Glen Grant

Ingår i Chivas Regal
Doft: klisterlim, spritig, dammtorr, socker, skumgodis
Smak: metall, nötskal, russin, sälta, bäska
Omdöme: Trist

Tomatin 12

Mörk färg
Doft: citrus, mandel, bröd
Smak: oljig, söt, valnöt
Omdöme: gasbinda, Tullibardinelik

Clynelish 14

Ingår i Jonnie Walker
Guldfärgad.
Doft: gräs, frukt, aceton
Smak: pomerans, sticker, svider, sälta, vanilj
Omdöme: rödsprit

Glenturret 10

Ingår i Famous Grouse
Doft: gränstrakten mellan gräs och gummi, äpple, persika, vanilj, röda vinbär
Smak: nötter, rostad havre, sött, viol, lakrits
Omdöme: GOD, rökig malt

Old Pulteney

Doft: skaldjur, hamn, pomerans, plommon, dadlar
Smak: ingen sälta! citrus, grapefrukt utan bäska
Omdöme: sådär

Maten

Vi drack Old Speckled Hen till förrätt och huvudrätt.

Förrätt

En lokalt köpt olivolja Goumero.
Bröd från Söderbergs Bageri i Midsommarkransen bakat på draff från öltillverkning.
Bondost Coer Basque, Manchego pastöriserad, fänkålssalami, Sauris rökt skinka, italiensk salami Napoli, tryffelsalami.
olivmarmelad, oliver, syltlök, cornichons.

Huvudrätt

Slottsstek, kokt potatis, sallad, sås med ansjovis, kokta morötter, mintgelé, svart vinbärsgelé.

Mellanrätt

Ja vi upptäckte ju att pressgurkan stod kvar i köket så den fick bli mellanrätt som man ju har på finare middagar.

Dessert

Fruktsallad, vaniljglass, whiskymarinerade (Benromach Organic) björnbär och hallon.

Bildbevisen