RB-day 2014-01-25
Eller som underrubriken löd: ”Sökandet efter normen”.
Som brukligt är den 25 januari samlades WKL-medlemmarna för att dricka whisky, äta gott och må bra under något reciterande av den skotske nationalpoeten Robert Burns som föddes den här dagen 1759 i byn Alloway nära Ayr. Skulle alltså fyllt 255 år i år. Samlingsplats i år var i Alvik hemma hos Anders Tamm.
Som första whisky under kvällen intogs en flaska Kavalan. En maltwhisky som tillverkas i Taiwan. Egentligen var det en bonuswhisky som egentligen inte skulle vara med, men för att utöka vårt intag av maltwhisky till det 16:e landet var det helt ok. Under njutandet av denna tittade vi på ett avsnitt av Still Games. Sedan vidtog syftet av kvällens provning under värden Anders ledning.
Lite omdömen och slutsatser
Kavalan
Doft: kola, ananas, päron.
Smak: sälta, viol
Själva utvärderingsarbetet
Meningen var ju att försöka identifiera en normwhisky mot vilken andra whisky kan jämföras och klassificeras.
Glen Grant
Ingår i Chivas Regal
Doft: klisterlim, spritig, dammtorr, socker, skumgodis
Smak: metall, nötskal, russin, sälta, bäska
Omdöme: Trist
Tomatin 12
Mörk färg
Doft: citrus, mandel, bröd
Smak: oljig, söt, valnöt
Omdöme: gasbinda, Tullibardinelik
Clynelish 14
Ingår i Jonnie Walker
Guldfärgad.
Doft: gräs, frukt, aceton
Smak: pomerans, sticker, svider, sälta, vanilj
Omdöme: rödsprit
Glenturret 10
Ingår i Famous Grouse
Doft: gränstrakten mellan gräs och gummi, äpple, persika, vanilj, röda vinbär
Smak: nötter, rostad havre, sött, viol, lakrits
Omdöme: GOD, rökig malt
Old Pulteney
Doft: skaldjur, hamn, pomerans, plommon, dadlar
Smak: ingen sälta! citrus, grapefrukt utan bäska
Omdöme: sådär
Maten
Vi drack Old Speckled Hen till förrätt och huvudrätt.
Förrätt
En lokalt köpt olivolja Goumero.
Bröd från Söderbergs Bageri i Midsommarkransen bakat på draff från öltillverkning.
Bondost Coer Basque, Manchego pastöriserad, fänkålssalami, Sauris rökt skinka, italiensk salami Napoli, tryffelsalami.
olivmarmelad, oliver, syltlök, cornichons.
Huvudrätt
Slottsstek, kokt potatis, sallad, sås med ansjovis, kokta morötter, mintgelé, svart vinbärsgelé.
Mellanrätt
Ja vi upptäckte ju att pressgurkan stod kvar i köket så den fick bli mellanrätt som man ju har på finare middagar.
Dessert
Fruktsallad, vaniljglass, whiskymarinerade (Benromach Organic) björnbär och hallon.