Burns supper 2016 – rökfritt

Den 25:e januari är Robert Burns födelsedag och den firas över hela världen med haggis och whisky, så även hos oss.

Sten och Ann bjöd på varm rödkålssallad med bacon och äpple, smörsjuden purjolök, två sorters haggis serverad på blodpudding med en whiskysås till (Hazelburn). Till maten serverades Oppigård öl.

Innan vi åt avsmakade några whisky och temat var rökfritt vilket Uffe inte riktigt uppfyllde så han medtog en Ledaig, iofs utmärkt whisky och värdfolkets favorit för kvällen, men ändå!

Provningen omfattade följande whisky:

Banff 1974 – 23 år, Connoisseurs Choice, Gordon & MacPhail.
Linlithgow 1982 – 19 år. Mackillop’s Choce Single Cask.
Rosebank 1990 – 17 år. Coopers Choice.
Ledaig – 13 år. Duthies.
Bruichladdich Black Art – 22 år. Distillery bottling.
Glenfarclas 1973 – 30 år. Distillery bottling.

I första omgången provade vi Banff, Linlithgow, Rosebank och Ledaig. Banff och Linlithgow var förvånansvärt kraftfulla i sin tydliga citrus. Rosebank var mild och elegant med tydlig sälta. Ledaig kändes i sammanhanget som en rökbomb.

I andra omgången provades Bruichladdich och Glenfarclas vilka båda var långtidslagrade på sherryfat och hade väldigt kraftiga russintoner. Bruichladdich välbalanserad och mjuk medan Glenfarclas var betydligt vassare på tungan.