Balvenie rökt och orökt

Anders hade samlat på sig några Balvenie och bjöd oss på provning på Runda Vägen. Som en jämförelse tog han också fram Ardbeg Almost There.

Sten hade med en liten nykomling, nämligen Ailsa Bay, ett destilleri som Sten och Ann letade förgäves efter under resan till Skottlands riviera.

Kvällens huvudnummer

Olika varianter på Balvenie, en whisky som traditionellt inte är särskilt omskriven för sin rökighet. Destilleriet beläget i Speyside utmed järnvägen mellan Dufftown och Keith, närmare bestämt alldeles bakom Glenfiddich som är den stora turistattraktionen här i Dufftown.

  • Balvenie Peat Week 14 år. 48,3 %.
    De senaste ca 15 åren har Balvenie en vecka per år när de kokar rökig sprit och använder torv från Speyside. Detta är resultatet.
    Doft: Citrus, vanilj, torv, rök.
    Doft+H2O: Frisk, vagt rökig, viol.
    Smak: Rökig, sälta, vanilj, det vita på grapefrukt.
    Smak+H2O: Citrus, bäska, sälta, viol, rökig eftersmak, sötsliskig.
  • Balvenie Peated Triple Cask 14 år. 48,3%.
    Från rökveckan så lagras denna whisky på first-fill bourbon, refill bourbon och ex-sherry fat i sammanlagt 14 år. Tur att vi fick prova resultatet.
    Doft: Oljig, gummistövel, russin, nötter, citrus, sjukhus, petroleumeter.
    Doft+H2O: Nötig, bränt, russin, rökig.
    Smak: Len, gräddig, bäska, sälta.
    Smak+H2O: Sälta, oljig, sötma, sträv.
  • Balvenie Golden Cask 14 år. 47,5%.
    Ännu en 14-åring, denna gång slutlagrad på fat som det varit karibisk rom i. Mums tycker Uffe.
    Doft: Aprikos, äpple, frukt, skumgodis.
    Doft+H2O: Apelsin, äpple.
    Smak: Äpple, söt, sockersöt, fruktig, pomerans, bäska, sälta.
    Smak+H2O: Söt, apelsin.
  • Balvenie PortWoord 21 år. 40%.
    En gamling i gänget, denna gång slutlagrad på portvinsfat.
    Doft: Gräs, druvor, päron, dill, persilja.
    Doft+H2O: Fadd, socker, vanilj, hö.
    Smak: Doft av kattpiss när man tar den till munnen. Träsmak, söt, mycket svag smak av druva.
    Smak+H2O: Bränt, sött, bäsk, sur.
  • Ardbeg Almost There 9 år. 54,1%.
    Efter återuppvaknandet av Ardbeg så har denna whisky lagrats i 9 år inför den slutliga 10-åringen som benämndes Renaissance.
    Doft: Cigarettrök, tjära, lit citrus.
    Doft+H2O: Citrus, rökig, tjära, varm, kall
    Smak: Syrlig, rök!, tjära, sälta.
    Smak+H2O: Rök, tjära, sälta, citrusbeska.
  • Ailsa Bay.
    En kraftigt rökig lowland från Girvan i Ayrshire med utsikt mot Ailsa Craig. Deltog utom tävlan.

Slutomdöme

En liten besvikelse eftersom vi har njutningsfyllda minnen av Balvenie Double Wood och Single Barrel. De här når inte upp till de bästa av Balvenies produktion genom åren. Vi gjorde en poängbedömning mellan de olika Balveniearna:

Peat Week – 11 poäng
Peated Triple Cask – 7 poäng
Golden Cask – 11 poäng
Port Wood – 11 poäng

Så det var rätt jämnt och ingen vinnare kunde utses.

Lite upplevelseförmedling i bilder