Å Andra Sidan i By Kyrkby 2016

Å andra sidan vägen i By Kyrkby ligger ett litet hus som Sten och Ann bebor om somrarna. De bjuder gärna in sina goda vänner Uffe och Anders på whiskyprovning under ett par dagar på sommaren. Det har blivit lite av en tradition. Då provas whisky, gärna enligt ett visst tema. Då äts det god mat. Gärna en utflykt också.

I år blev det så att Uffe, Anders och Sten ansvarade för varsin provning med tema och varsin meny. Ann ansvarade för luncherna. Utflykten gick till det under många år obesökta Carl Jularbo museum i Avesta, Visenterna i Visentparken fick också ett besök.

Första sittningen med Uffe som ansvarig.

Middagen bestod av laxfärsbiffar med dillpotatisstomp och citronsås från ett recept av Sandra Mastio. Till efterrätt var det en Gino med bl.a. hallon, persika, lime och vit chockad. Vi hade olika uppgifter i tillagningen, men hade Sten känt den isande kylan i Uffes händer när den frysta färsen skulle blandas med kryddorna, hade han nog inte pratat om en ny frys…

Maten lät sig väl smakas, och receptet på laxfärsbiffarna efterfrågades. Kombinationen var nästan obeskrivligt god. Till det dracks det Oppigårds Dalalager, naturligtvis.

Uffe hade laddat upp med en fin trio från Bladnoch.

 • Bladnoch Lightly Peated, 9 years, 2001-11-19 – 2011-06-23, 53.4%
 • Bladnoch Signatory Vintage 1990, 12 years, 1990-03-06 – 2003-10-19, 43%
 • Bladnoch 1993 Very Rare Private Cellar Cask Selection, 32%.

Alla tre Bladnoch smakade bra efter middagen i solvärmen, och vilken som var bäst kan nog inte riktigt avgöras. Kanske var det Private Cellar egentligen, även om det nog hördes någon avvikande mening.

Andra sittningen med Sten som ansvarig.

Naturligtvis var temat Japan eftersom Sten och Ann varit på långsemester i Japan. Olika dipsåser på japanskt tema blandades ihop, köttet av entrecote skars i tunna skivor och stekfläsket likaså. Grönsaker bestående av bl.a. zucchini, auberginer, morötter, schalottenlök och annat smått och gott skars i små bitar, blandades med olivolja och lindades in i aluminiumfoliepaket. Dessa lades på grillen.

Nu satte vi oss till bords med tända smågrillar framför oss och Sten serverade grönsakerna, nu mjuka och saftiga, samt skålar med dipsåserna, och alla grillade efter behag det man ville äta. Till det dracks Oppigårds Session Pale Ale. Allt gick inte åt, men mätta blev vi. Minns inte om vi inmundigade någon efterrätt. Jo, en variant på gårdagens, men med bara hallon och persika som grund, annars nya grejor som Ann kommit på att man kunde ha till. Men grunden är bra till mycket.

Det var Japanskt tema även i whiskyprovningen. En provning av whisky från Nikka Yoichi distillery.

 • Single Malt “Yoichi” 10 years, 45%.
 • Single Malt Yoichi “Woody &Vanillic”, 55%.
 • Single Malt Yoichi “Sherry & Sweet”, 55%.
 • Single Malt Yoichi “Peaty & Salty”, 55%.

En bonuswhisky som jämförelse.

 • Single Malt Miyagikyo, 45%. Destillerad på Nikkas destilleri Miyagikyo.

Efter att ha stött och blött, inte bara våra gommar, enades vi om att standardprodukten Single Malt “Yoichi” 10 years var bäst.

Frukost, lunch och utflykt

Efter en natts skön sömn och Anns utmärkta frukost tillbringade vi några timmar i bersån med kaffe och diverse diskuterande och tillnyktrande. En lagom mättande sillunch intogs.

Anders hade pratat om Jularbomuseet varje år och nu var det äntligen dags så vi tog en tur till Avesta. Det var absolut inte prisvärt trots att det var gratis. Vi tog en härlig promenad runt Holmen och Gamla Byn i stället med Uffe som kunnig ciceron då han ju växt upp här i Avesta.

Visentparken är en bra sevärdhet med många stora maffiga visenter och flera små kalvar. De höll sig långt bort i början men så småningom kom den stoora tjuren fram till staketet. Vi fikade lite också innan vi åkte hem till byn.

Tredje sittningen med Anders som ansvarig.

Hagmansanka från Ängelholm med Calvadossås och Hasselbackspotatis, det var mycket delikat och under tiden Anders hade huvudansvaret för maten, drack vi en aperitif bestående av Calvados. Vi avslutade med hemmagjord glass gjord på grönt japanskt te.

Glenprovning, nästan, var temat för kvällen.

 • Glengoyne 12 years, cask strength 57.2%.
 • Glen Elgin 16 years, natural cask strength 58.5%.
 • Glencadam 15 years, 43%.
 • Inchmurrin 12 years, 43%, Loch Lomond distillery.

Under inmundigandet av dessa ädla drycker vidtogs en intensiv diskussion om företeelsen single malt whisky, och när och varför boomen uppstod. Varför kända destillerier med endast en eller möjligen två sorter på repertoaren plötsligt har 5, 10 ja kanske 15 olika varianter.

Efter att tag enades vi om att även om alla fyra sorterna var bra – Inchmurrin stack ut lite, kanske hade kunnat gå som likör, dock inte klibbig sådan – så stod det mellan Glencadam och Glen Elgin. Rösterna föll ut till Clencadams favör med 2,5 mot 1,5.

Kvällens bonuswhisky från Japan var lättdrucken men utan riktigt tydlig karaktär.

 • Nikka G&G, blandning av Pot Still och Coffey Still, 43%.

Frukost, lunch och hemfärd.

Solen sken från klarblå himmel såsom den gjort dessa dagar. Frukosten var välkommen dock var vi fortfarande lite mätta efter gårdagkvällens utmärkta anka. Lite sillunch innan Anders åkte hem i sin bil och Uffe blev avlämnad hos sin bror i Skogsbo av Sten och Ann som tog resten av billasten till återvinningsstationen i Karlslund.