2014-10-28 Supernovaduellen

Sten fyller år den 28:e oktober och bestämmer sig äntligen för att öppna sin Ardbeg Supernova Advance Committee Release 2009 och jämföra med den nyligen inköpta Ardbeg Supernova 2014.

Efter en liten matbit i form av lök- och baconpaj samt tomat och svamppaj med öl till så togs de båda flaskorna fram för inspektion. De befanns vara i fullgott skick med allt innehåll opåverkat sedan upptappningen.

Så öppnades då 2009:an och det blev lite traumatiskt då korken gick av, vilket är ett välkänt problem på gamla Ardbegflaskor. Efter lite pill med pincett och synål så lyckades det med konststycket att få upp den halva korken som hade ramlat ned. Endast ett litet fragment av kork hade hamnat i själva vätskan men det avlägsnades med pincetten.

2014 öppnades utan missöde.

Den omedelbara reaktionen efter att ha snusat i flasköppningen var att det är stor skillnad mellan tappningarna. 2014 mycket stickigare och fränare. 2009 mild, mjuk och varm (ja vi vet att det inte finns varm doft men ändå).

Vi ville prova en Ardbeg standardtappning som jämförelse och valde Corryvreckan vilken visade sig ha hög kvalitet och stod sig bra i jämförelse med Supernovorna.

Supernova 2009
58,9%
Rå: rund, varm, mjuk, vanilj, rök
Vatten: Mer rök, sälta
Slutomdöme: Känns vällagrad. Mycket tydlig och djup rökighet med lång och nyanserad eftersmak. Dock inte Ardbegs typiska citruston.

Supernova 2014
55,0%
Rå: Övermoget päron, bröd. Viss rökighet.
Vatten: Viol, söt, citrus, hårt bröd.
Slutomdöme: Omogen dock med “Ardbegcitrus”. Lite enkel och med snabbt avklingande eftersmak.

Corryvreckan
57,1%
Rå: Björnbär, hallon, citrus, Ahlgrens bilar.
Vatten: Djup citrus, vanilj, harmonisk.
Slutomdöme: Välbalanserad och en typisk Ardbeg. Ganska lång eftersmak.