Provning på Ardbeg Embassy

Sten fick en provning i present av sin snälla fru Ann. Inklusive 3-rätters middag på Ardbeg Embassy.

Provningen omfattade följande whiskies:

Woodford Reserve – Bourbon, 43,2 %.

En trippeldestillerad bourbon från Kentucky som förutom majs är gjord på 18% råg och 10%kornmalt. Lagras minst 6 år på fat.
Tydlig fatkaraktär, mycket vanilj, smakar mycket och har en lång eftersmak, nästan lite oljig och en aning rom eller sherry eller nåt liknande.

Mackmyra Special 09 Vildhallon – Single Malt, 46,1 %.

Lagrad på first fill bourdon och slutlagrad på fat som innehållit vin gjort på vildhallon.
Karaktäristisk Mackmyra doft och smak. En doft som har karaktären av sockerlag. Smak av nåt odefinierbart frukt/citrus, skulle kunna vara vildhallonavtryck men jag som ätit många vildhallon i mina dar känner inte igen det.

Glenmorangie Nectar D’or – Single Malt, 46 %.

Slutlagrad på gamla Sauternesfat.
Välbalanserad i både doft och smak. Tydlig citruskaraktär. Kraftig känsla av pomerans. Efter lite vatten så uppstår en stark violdoft.

Nikka Yoichi 10 yo – Single Malt, 45 %.

Japansk standardwhisky av hög kvalitet och fyllig smak. Slutlagrad på Sherryfat.
Doftar svagt av svavel och en del rök. Russin, fruktigt och komplex. Lite gräsig.

Ardbeg Cask – Single Malt, 56,7 %

Ardbeg Embassys eget fat. Lagrad på Bourbonfat samt slutlagrad på Sherry och Fransk ek.
Rätt lik Ardbeg Alligator i sin typiska Ardbegrökighet. Det är just rökigheten som är framträdande, svårt att hitta så mycket annat än svagt citrusfruktig och en aning från Sherryfatet samt ek.

Slutomdöme.

Av dessa blev Ann väldigt positivt förvånad över Glenmorangie som hon kan tänka sig som ett icke rökigt alternativ.
Sten tyckte att Woodford Reserve imponerade med sin komplexitet och att Yoichin var en positiv överraskning.

Maten.

Till förrätt hade Sten en fantastiskt god jordärtskocksoppa som Serveras krämig med nybakad smördegspirog med prästostfyllning men innehöll vitlök så Ann fick i stället en tallrik med ”Svenska delikatesser” som är Lättgravad halstrad röding med karamelliserad rödlök, Kycklinglevermousse med havtornsgele, Rökt renhjärta på en stout- och äppelcrème toppad med pepparrotsgrädde.

Till varmrätt åt vi Grillad svartpepparrullad svensk oxfilet med grönpepparsås, rostade körsbärstomater och potatisgratäng. Tyvärr innehöll även potatisgratängen vitlök så Ann fick pommes i stället.

Till dessert blev det Whiskyspetsad mocca- och chokladglass. Serveras med kolaknäckkräm och rostad pistage och mandel. Smaskigt! En espresso till detta och sen en avslutning med den sparade Ardbeg X från provningen fulländade aftonen.