Destilleribesök med upplevelsebetyg

Vi har besökt många destillerier genom åren. Här är en lista på alla besök och en subjektiv bedömning av totalupplevelsen av besöket.
Betygsskalan är som följer:

Betyg-0 Ej betygsatt av anledning som framgår av kommentaren.
Betyg-0 Oacceptabelt av ett destilleri att inte bjuda på bättre upplevelse.
Betyg-0 Tråkig och innehållslös. Kan också bero på att fotografering otillåten, ingen butik, dålig guide.
Betyg-0 En normalupplevelse som har förbättringspotential.
Betyg-0 En mycket bra tur som dessvärre saknar det där lilla extra som att t.ex. få fotografera.
Betyg-0 Maxbetyget kräver en personlig och kunnig guide och att vi får se och fotografera överallt.

DestilleriRegionÅrBetygBesökareKommentar
AberfeldyHighlands2003Anders, Sten, UffeDewar's World of Whisky heter besökscentret och det beror på att nästan allt som produceras här går till den blended som avses. Fin reception, cafeteria och shop. Vi tyckte inte att vi hade lust att sitta 30 minuter framför en tv innan vi skulle få en chans att gå turen om en och en halv timme så vi fikade bara.
AberfeldyHighlands2008Anders, Sten, UffeDenna gång gjorde vi ett ärligt försök men de hade inte öppet pga ombyggnad. Vi hade kunnat få titta på en video men vi tackade nej och åkte vidare.
AberlourSpeyside2003Anders, Sten, UffeEn omfattande rundtur på destilleriet. Vi rick en rejäl provning på detta destilleri. För 7,50£ fick man prova 6 sorter. Destilleriet låg bra beläget vid genomfartsgatan med en rejäl shop alldeles innanför grindarna och en mycket trevlig tur med tillhörande provning, alltsammans i ca 3 timmar. Trevligt bemötande var det och vi pratade och hade en trevlig stund med damen i receptionen/shopen. Ett besök kan verkligen rekommenderas om man är i området. Dock är det inte tillåtet att fotografera inne i destilleriet varför det inte kan bli full poäng.
ArdbegIslay1998UffeGruppguidning mycket väl anpassad för förväntad kunskap hos deltagarna och väldigt innehållsrik.
ArdbegIslay2000Sten, UffeEgen guidning väl anpassad till oss två. Vi fick en detaljerad genomgång och en liten promenad i omgivningarna. Avslutades med att vi fick doppa fingret i tunnan i Filling Room.
ArdbegIslay2013Anders, Ann, Sten, UffeGemensam tur med rätt många deltagare. Bra historiebeskrivning och helt okej rundvandring.
ArranIsland2000Sten, UffeDet hade varit igång då i knappt 5 år. Rutinerna hade väl kanske inte riktigt satt sig då. Men allt fanns på samma våning, mäskkar, pannor washbacks etc. Det var finurligt byggt, helt anpassat för turister, men också för arbetarna där – liksom guiderna. Receptionen, shopen (spartansk) och caféterian låg i en annan byggnad alldeles innan destilleriet. En liten grupp som guidades runt och avslutades med en provning.
ArranIsland2012Ann, StenMycket vänligt och hjälpsamt bemötande. Fick låna telefon för att ringa till B&B. Fick ansluta till pågående tur och på så sätt slapp vi videon. Behövde inte ens betala eftersom vi inte hann med avslutande dram. Får 3 poäng pga serviceandan.
AuchentoshanLowland2008Anders, Sten, UffeEn förevisning som var både trevlig och avslappnande. En hel del svenskar brukar besöka destilleriet berättade de, och vi stötte på några som gick turen innan oss. Eftersom det var bara vi tre på ”vår” tur kunde vi ta det lugnt och Alex berättade en hel del som han normalt kanske inte pratar om på reguljära turer. Men vi verkade ju kunna ett och annat. Trevligt ställe, men återbesök i framtiden? Nja… En veckas produktion i ett graindestilleri i Glasgow, motsvarade Auchentoshans årsproduktion. Men är någon i Glasgow för att kolla på fotboll och har ont om tid, så är ett besök där aldrig fel.
Ben NevisHighlands2000Sten, UffeKlart härligt besök hos Hector MacDram gjorde Sten & Uffe 2000. Hector McDram var en påhittad figur som via en film – ”The Legend of the Dew” - berättade om destilleriet och dess whisky innan själva turen vidtogs. Rolig kille (John) som guidade oss, men han tyckte att svenskar i allmänhet saknade humor, hade digitalkameror (vilket varken Sten eller Uffe hade) och körde Volvo. Han försökte spela ”oförskämd”, framförallt mot Uffe för att se om smilbanden inte ändå kunde dras på lite grann. En kul, intressant och annorlunda tur som var mycket bra. Dessutom provningen, den går inte av för hackor.
BenriachSpeyside2008Anders, Sten, UffeDestilleriägarna hade precist köpt Glendronach och åkt dit när vi var där, så vi guidades av en ”oerfaren” guide. Även 5 personer från Chalmers i Göteborg var med på turen. Turens höjdpunkt (tyckte nog inte Uffe som körde) var annars besöket i lagerhusen. Det tillhör annars inte vanligheterna. Sten & Anders lät sig väl smaka av de olika sorterna, än den ena än den andra, medan Uffe hördes muttra. Det var inte bara deras egen produkt, utan andra destilleriers med, då de lagrades sådana fat där. Själva turen i sig var väl väldigt bra med många möjligheter att fråga och många detaljer som förevisades och på varje ställe som det var möjligt så fick vi smaka, mäsk och new spirit etc. Men avslutningen! Magnifik. Det hade nog inte skett om det var en ordinarie guide.
BenromachSpeyside2008Anders, Sten, Uffe2003 gjorde vi ett försök att besöka destilleriet, men kom strax efter det att sista turen hade startat. 2008 var vi åter där vid portarna, nu i tid. Ändå höll vi på att missa att se destilleriet. Vi satt länge och väl inne i shoppen och pratade med Sandy som var den som jobbade den dagen. Det var ett intressant samtal och vi höll på länge, till någon kom på att vi nog skulle vilja se destilleriet med. Det var ju därför vi var där. Det blev en snabb genomgång och lite av ett museum med fick vi se. En del maskiner där var i bruk förra århundradet. Så mycket av produktionen var det inte, destilleriet är kanske det destilleri som arbetar minst i Skottland. Men klart intressant att få sig till livs allt runt omkring, inte bara se en destilleringspanna
BladnochLowland2008Anders, Sten, UffeEtt bra besök. Strövade runt i området och anläggningen innan för vi var verkligen tidiga. Guiden Janis skyndade att ta oss på den första turen precis innan den skulle börja, för det kom flera och hon ville ha enbart oss på turen. Eller som hon uttryckte det: ”Första gången jag guidar personer som vet mer än jag själv!” Både det ena och det andra förevisades, och i verkstaden fick vi oss en rejäl pratstund med ägarens son och bror. Mot slutet tog ägarens son över turen och tog ut oss i en hel del lagerhus. Dit fick inte guiden ta turerna annars. Efteråt bjöds vi på the hemma hos ägarens son, destilleriet saknade eget café. Även om det är långt söderut, så är det väl värt ett besök. I alla fall om man blir så väl omhändertagna som vi.
Blair AtholHighlands1996UffeUffe har inte så mycket noteringar från detta besök men eftersom inga dåliga minnen tränger sig på så var det nog rätt okej.
Blair AtholHighlands2003Anders, Sten, UffeKanske inte det bästa besöket vi gjort, men ändå ett trevligt och bra besök. Informativt om dess produkt och bra genomfört. Men vi fick inte fotografera inomhus, vilket ju är negativt. Stor destillerishop, men få flaskprodukter - om minnet inte sviktar.
BowmoreIslay2013Uffe, Sten, Anders, AnnCraftsmans tour . Tre timmar inleddes med en dram medan vi väntade på guiden som tog oss överallt i destilleriet. Vi fick prova att använda en valinch att ta upp sprit ur fatet. Efter rundturen blev det en provning av 6 olika Bowmore.
BruichladdichIslay1998UffeEndast utvändig inspektion eftersom det låg i malpåse.
BruichladdichIslay2000Sten, UffeEndast utvändig inspektion eftersom det fortfarande låg i malpåse.
BruichladdichIslay2013Sten, Uffe, Anders, AnnGiven 5:a i betyg. Mycket bra guidad tur. Bra butik där Anders fyllde egen flaska.
BunnahabhainIslay1998UffeEndast utvändig inspektion.
BunnahabhainIslay2000Sten, UffeUtvändig inspektion och ett besök i den spartanska shopen. Uffe fastnade i en skickligt gillrad fälla och inhandlade en Famous Grouse Vintage 1987.
BunnahabhainIslay2013Sten, Uffe, Anders, AnnDistillery tour. Mycket bra, vi fick se allt och fotografera överallt.
Caol IlaIslay1998UffeBra tur och god whisky vid provningen.
Caol IlaIslay2000Sten, UffeEn mycket trevlig tur och som bonus såg vi skymten av en utter i vattnet utanför. Lite spartansk shop.
Caol IlaIslay2013Sten, UffeEn mycket trevlig tur och som bonus såg vi skymten av en utter i vattnet utanför. Lite spartansk shop.
Clynelish/BroraHighlands2003Sten, Uffe, Anders, AnnUsel guide som inte kunde någonting. Vi var mycket besvikna efteråt.
ConnachtIrland2018Anders, Sten, Uffe, AnnAllt samlat i ett gemensamt stort öppet rum i en nybyggd industrilokal. Ingen whisky färdig än. Okunnig guide.
DalmoreHighlands2003Anders, Sten, UffeHitta hit var inte lätt, men sedan kom vi rätt. Med på turen 2003 var fyra andra svenskar också. Sedan inga fler. Bra tur och bra och trevligt samtal med avsmakning efteråt i en lyxig miljö. Destillerimanagern som höll i turen visade dessutom upp för oss hur man blandar whisky och vatten i ett glas – UTAN att vätskan blandas med varandra. Ett trevligt besök med en bra och god produkt. Har ni vägarna förbi Inverness, är det värt att ta en avstickare upp till Dalmore i Alnes. Tar ca 30 minuter enkel väg. Men boka turen först. Och ät innan besöket.
DalwhinnieHighlands1990Ann, StenGruppresa med stopp på destilleriet. Var helt oförberedda och hade aldrig sett ett destilleri förut men fick en kunnig och trevligt rundvandring så vi förstod lite mer efteråt. Kommer fortfarande ihåg att washbacks var av sibirisk ek. En ordinär tur med avsmakning efteråt ute på gården. Fick fotografera överallt.
DalwhinnieHighlands2008Anders, Sten, UffeStort besökscentrum med shop, men turen var väl inte sådär översvallande. Kunnig och rolig guide, men det pratade bara om det mest elementära. Kanske beroende på att det var en stor grupp och det var många noviser, eller att han var trött på whisky efter att ha kört turen många gånger. Inte fick vi fotografera heller,
DingleIrland2018Anders, Sten, Uffe, AnnInne i en industrilokal med destilleributiken i en container. Trevlig, glad, informativ och kunnig guidning.
EdradourHighlands2003Anders, Sten, UffeSkottlands minsta destilleri. Edradour - Eadar Dhà Dhobhar - betyder ”Mellan två floder” men inte såg vi två floder vid besöket 2003 inte. Bara en bäck inne på anläggningen. Men trevligt var det och vi togs emot av en ung dam med kilt som var trevlig och vänlig och verkade verkligen vara genuint intresserad av sitt jobb och berättade om själva tillverkningen. Läget var trevligt och det fanns en hel del att inhandla eller titta på i shopen. När vi skulle fara kom det en busslast Asiater. Tur vi han dit innan. Och fotografera fick vi överallt.
FettercairnHighlands2003Anders, Sten, UffeTyvärr fick vi inte fotografera inomhus, men en skojfrisk dam tog oss runt på alla möjliga och omöjliga ställen på anläggningen. Bra? Nja… jo, det gick an, men besöket kanske inte är det första man minns.
GammelstillaSverige2012Anders, Sten, UffeGammelstilla är ett helt nytt destilleri och har ingen ordnad visningsverksamhet. De huserar i ett gammalt magasin i Gammelstilla Bruk där de har en anläggning med kopparpannor gjorda av lokal hantverkare. Ytterst småskaligt. Vi blev väldigt väl omhändertagna och visade runt och allt förklarades och beskrevs, t.o.m. vad paddeln användes till. Stens kollega Per var med också. Vi provade lite nysprit och väntar med spänning på fortsättningen.
Glen GariochHighlands2008Anders, Sten, UffeIntressant besök gjorde vi 2008 på detta destilleri. Frank Allen som guidade oss har lika många flaskor, ja mer ändå, än vi tre tillsammans. Hans kunnande om whisky var inte att ta miste på. Filmvisning innan turen, bra guidning med förevisande av både det ena, insidan av en kiln t.ex. och förevisandet av mältningsgolvet med berättandet av ”Monkey Shoulder” (en skada som ofta drabbade mälteriarbetarna), samt avslutning med en god whisky.
Glen GrantSpeyside2003Anders, Sten, UffeI Rothes besökte vi Glen Grant destilleri 2003. Ej att förknippa med Grant’s som är en blended. Det var en tråkig tur, och guiden var skämtsam men med dålig humor, så vi drog inte ens på smilbanden. Turen avslutades med den sedvanliga dramen under visning av en holografisk film med grundaren, under vilken Sten smet ut för att besöka deras botaniska park som de gjorde reklam för. Den var som turen… tyckte Sten. Och han är van parkbesökare.
Glen MoraySpeyside2008Anders, Uffe, StenTrevligt destilleri, trevlig guide, trevlig whisky. ”Fotografera hur mycket ni vill!” En extra finess hade de i ett av lagerhusen som vi fick besöka. På ett par av faten hade genomskinlig topp och botten, så man verkligen kunde följa förändringen både i whiskyns färg och av dess volymminskning. Ett bra besök, men inte det bästa på resan 2008.
Glen OrdHighlands1996UffeTrevlig tur tycker Uffe men inga detaljer, det var ju länge sedan.
Glen OrdHighlands2008Anders, Sten, UffeFotoförbud rådde inomhus i anläggningen, men guiden var kunnig och påläst. I väntan på turen kunde man ströva runt i deras utställningshall som var både intressant och innehållsrik. Läget var bra och trevliga omgivningar. Ett mälteri fanns på granntomten, och ångorna låg täta i luften där. Trevlig tur.
Glen ScotiaHighlands1998UffeDestilleriet låg i malpåse. Byggnaderna besöktes och fotograferades, ljud hördes inifrån anläggningen varvid entré gjordes och en hantverkare/vaktmästare visade sig. Han tog Uffe på en gedigen rundtur och berättade om den tidigare produktionen, samt avslutade med ett besök på deras kontor där det fanns några flaskor att köpa samt signerande av gästboken.
Glen ScotiaHighlands2000Sten, UffeVi gick runt byggnaden och knäppte en del bilder men det såg väldigt stängt ut och inte en människa syntes. Synd tyckte vi men de stora grindarna var öppna, så vi marscherade in på gården och kollade lite och det lät som någon var där och jobbade. Efter en oblyg entré in i byggnaderna dök en gentleman upp som undrade vad vi ville. Vi berättade att vi bara var nyfikna och då tog han hand om oss och visade hela anläggningen. Vi fick en högst personlig en-timmes tur. Mycket intressant eftersom det blev ganska improviserat och han uppenbarligen jobbat där många år. Som avslutning fick vi följa med till kontoret för att signera besöksboken och där hittade Sten ett ”skafferi” med flaskor ur vilket han köpte 1 flaska 14-årig Glen Scotia.
GlencadamHighlands2008Anders, Sten, UffeAtt hitta dit var svårt. Skyltar som dirigerade oss rätt saknades. Däremot tog Douglas emot oss väl när vi hittat destilleriet. Alla hörnor och vrår på anläggningen förevisades, innan vi slog oss ner i loungen för provsmakning av deras produkter. Det var flera saker, allt från 0 år (British Pure Spirit) till den 15-åriga. Han ringde dessutom och försökte ordna med ett besök på systerdestilleriet Tomintoul efteråt. Det misslyckades men vi fick prova vätskan i alla fall. Anders & Uffe köpte en flaska 15-årig. Sten köpte två.
GlendronachSpeyside2003Anders, Sten, UffeVi anlände tidigt, så vi han ta en promenad i deras minnesskog. Där hade planterats ett träd till minne av varje avliden soldat. Egentligen var inte destilleriet öppet men en dam som kom förbi ringde efter en farbror som kom och tog oss runt på anläggningen. Den var just nu stängd för översyn, men en del kunde han förmedla i alla fall, kanske inte så mycket om själva tillverkningen utan annat. Ett besök i den mycket lilla butiken hann vi med också innan vi for vidare.
GlenfarclasSpeyside2008Anders, Sten, UffeRedan i september 2004 försökte Sten besöka detta destilleri, men eftersom informationen på deras hemsida inte var det som gällde i verkligheten sprack det då. Fyra år senare - september 2008 - är åter Sten, samt nu även Anders & Uffe här och visas runt av guiden Donna. Glenfarclas betyder ”Glen of the Green Grassland” och omgivningarna gjorde verkligen skäl för det namnet. Det regnade lite under visningen, men det gjorde inget. Vi tog oss tid och ställde en hel del frågor, men fick alltid svar. Klart trevlig tur med avslutningen i ”the Ships Room” vid den digra shopen och njutandet av en god dram i lugn och ro.
GlenfiddichSpeyside2003Anders, Sten, UffeVi var en stor grupp och slapp gå tillsammans med tyskar eftersom vi delades upp efter språkkunskaper. Fick se allt i hela destilleriet och fotografera överallt utom precis intill spirit safe. Guiden var turisttrimmad men svarade kunnigt när någon ställde en fråga. Det hela avslutades med ett besök i buteljeringsanläggningen där det fylldes flaskor på löpande band och paketerades i kartonger. Vi avböjde den efteröfljande provningen och hastade vidare.
GlengoyneHighlands2000Sten, UffeVackert beläget, fina byggnader, bra upplagd och omfattande visning, kunnig guide, rejäl butik och vi fick fotografera överallt.
GlengoyneHighlands2008Anders, Sten, UffeVackert beläget, fina byggnader men visningen var lite klen och guiden verkade vara ur "sommarjobbskaran" dock vältrimmad. Butiken är fortfarande bra. Ingen fotografering tillåten denna gång.
GlengyleCampbeltown2013Uffe, Sten, Anders, AnnIntressant destilleri. Allt i samma utrymme. Vi fick se allt och fotografera överallt. Tyvärr var det silent season men så är det ibland. Här tillverkas Kilkerran whisky.
GlenkinchieLowlands2008Anders, Sten, UffeEtt bra destilleri för turister. Ligger på bekvämt avstånd från Edinburgh, en halvtimmes bilfärd, men man kan, förutom gång sista 25-30 minuterna, ta sig dit med publika färdmedel från busstationen i City. En mycket bra och erfaren herre guidade oss runt och svarade kunnigt på alla konstiga frågor. En rejäl utställning i besökscentret med en modell av ett fungerande destilleri som visade allt från när kornet kommer till destilleriet till whiskyn fylls på flaska. Avslutning på turen skedde i en bar med ”alla” produkter från ägargruppens olika destillerier och några fler där man kunde provsmaka rariteter man nästan bara hört talas om. Vi fick fotografera överallt.
GlenlivetSpeyside2008Anders, Sten, UffeGuiden bara upprepade innantill som man rabblar en läxa, helt ointressant. Ett stort och välbesökt besökscenter. Fin natur på området var det, även om byggnaden mest liknade en spannmålssilo eller cementfabrik. ”Fotografering förbjuden!” stod det på skylten.
GlenmorangieHighlands2003Anders, Sten, UffePå väg upp till Orkneyöarna 2003 stannade vi till vid Tain och besökte Glenmorangie. Väldigt trevligt läge, härstammar från gäliskans gleann mor na sith " stillhetens dal" eller gleann mór innse "dalen med de stora ängarna", men kanske lite för mycket folk, eller om vi bara hade otur. Det är den whisky som det säljs mest av i Skottland i alla fall. Bra utställning om whisky dock, och bra guidning. Provsmakningen efteråt var också bra, om än lite trångt. Kanske lite för turistiskt, men på ett redigt och informativt sätt. Inte en dålig produkt heller. ”The 16 men of Tain” som de säger där destillerar spriten i de högsta pannorna i Skottland. Höga pannor = mjukare whisky. Fotografering tillåten överallt.
GlenturretHighlands1996Uffe1996 var Uffe här på sitt första destilleribesök någonsin, och hade en specialguidning av VD’s sekreterare, anordnat av importören av Famous Grouse i Sverige. Dålig visning. Visserligen med VIP-provning efteråt, men…
GlenturretHighlands2000Sten, UffeNu var det en av de ordinarie guiderna som förrättade visningen, men fortfarande var den dålig. Stor och innehållsrik shop, och ett trevligt läge, men alldeles för turistisk.
High CoastSverige2019Anders, Sten, Uffe, Annf.d. Box destilleri. En välordnat och informativ guidning. Vi fick smaka på nysprit, både rökt och orökt.
Highland ParkIslands2003Anders, Sten, UffeEn dålig guidning. Riktigt dålig. Kunde vi nog ha varit utan. Guden kunde ingenting. Rabblade bara upp sin inövade läxa och var tråkig och oinspirerande. Vi fick inte fotografera heller. Stor shop med mycket grejor att inhandla, härlig anläggning med atmosfär och ett litet fik på anläggningen. Lite synd om oss som åkt hela vägen från Sverige till Orkney bara för att besöka Highland Park.
Highland ParkIslands2003Sten, AnnAlan Eunson guidade oss runt. Mycket kunnig, trevlig och informativ. En utmärkt guidning. Vi fick fotografera överallt. Provade ingen whisky efteråt.
Isle of JuraIslands2000Sten, UffeDistillery manager guidade oss och gjorde det givetvis med bravur. Vi fick en bra pratstund efteråt också. De hade inget besökscenter eller shop men fotografera fick vi överallt och lyckades fånga när "The Middle Cut" fångades.
Isle of JuraIslands2013Sten, Uffe, Anders, AnnDe har numera ett standardiserat besökscenter. Vi fick se och fotografera allt men det hade varit bra med en utbildad och kunnig guide.
KilbegganIrland2018Anders, Sten, Uffe, AnnEgentligen ett museum men de destillerar whisky här ibland. Så de kvalar väl nästan in i listan. Kul ställe, massor av gammal utrustning. Trevlig rundvandring också trots den kunskapssvaga tjejen som guidade. Provning av tre olika whisky men ingen drivers dram trots att hemsidan lovade.
KilchomanIslay2013Sten, Uffe, Anders, AnnMycket trevligt besök på ett relativt nytt och litet destilleri. God whisky har de också. Det pågick packetering i filling hall.
LagavulinIslay1998UffeTrevligt besök med bra och informativ visnig med Lagavulins historia och dess tidigare destillation på området. En avslappnade efterföljande sittning i deras "informativa" longe. Väldigt torftig informell butik med begränsat sortimet, men klart trevligt besök.
LagavulinIslay2000Sten, UffeEn avslappnad och kul tur med Marjorie Orr som guide där hon förevisade det mesta och sedan satt vi länge i loungen och pratade efteråt. Verkligen fridfullt och vilsamt. Hon berättade dessutom om olika händelser genom åren på guidningar och annat. Vi kände oss nästan som familjemedlemmar. Vi fick fotografera överallt och trots att Marjorie hade stannat efter ordinarie arbetstid för att guida oss så höll hon oss kvar länge där vi satt och smuttade på en whisky och hörde roliga historier. Ett minnesvärt besök. Tyvärr inget riktigt besökscenter eller shop fanns det, och inget ställe att fika eller äta.
LagavulinIslay2013Sten, Uffe, Anders, AnnPremium tasting och en tur med Craig. Vi fick en bra tur och kunde fotografera det mesta.
LaphroaigIslay1998UffeLegendariske Ian Henderson guidade Uffe tillsammans med en hoper andra turister, och hans kunnande var det inget fel på. Klart och koncist berättande han om tillverkningen, men inget extra att minnas. Dålig shop dessutom. Tveksamt om det är minnesvärt utöver det normala. Men eftersom han tog sig tid att leta upp Uffes mor i liggarna där alla som ”äger” en plot på Laphroaig står, och förära Uffe med hennes dram (i årshyra) sträcker sig betyget till något över det normala.
LaphroaigIslay2013Sten, Uffe, Anders, AnnDavid guidade oss runt på ett förträffligt sätt. Vi var överallt, t.o.m. inne i röken. Efter guidningen tog Daniella oss med på en Flavour tasting där vi provade olika Laphroaig whisky till mat.
MacallanSpeyside2003Anders, Sten, UffeOrdinär och tråkig tur med mycket traskande. Ruffig anläggning. Liten shop. Flaskan med MacAllan 1951 kostade 100£ - för 5cl. 70cl kostade 1000£. Fotografera fick vi inte.
MackmyraSverige2004Anders, Sten, UffeMackmyra i Valbo strax väster om Gävle i Gästrikland, Sverige. Här görs maltwhisky med svenska ingredienser. Kornet kommer från Salatrakten, kornet mältas hos Viking Malt i Söderhamn. Den rökiga varianten av whiskyn mältas och torkas lokalt på Mackmyra med vitmossetorv och enris. Vattnet tas från Valbos utmärkta kommunala vattentäkt i Gästrikeskogen. Du kan få din whisky lagrad i nytillverkade ekfat av virke från ekarna på Visingsö. Tyvärr fick vi inte fotografera inomhus för Sprängämnesinspektionen men vi kände i alla fall lite av de ljuvliga dunsterna.
MackmyraSverige2012Anders, Sten, UffeMackmyra gravitationsdestilleri vid motorvägen utanför Gävle. Nybyggt för att öka produktionen då det inte går att bygga ut i gamla destilleriet i Valbo. Mycket intressant byggnad, en bra guidning, fotografering tillåten, en butik med allt utom whisky och ett bra matställe.
MidletonIrland2018Anders, Sten, Uffe, AnnJameson Distillery Experience innebär en guidad tur i det gamla Midleton destilleriet, dvs den historiska delen där det inte produceras någon whiskey. En ny grupp på tur var 10:e minut. Efteråt sedvanlig provning med 3 olika från Jamesons sortiment.
ObanHighlands2000Sten, Uffe“I think I'll need a dram!” uttalades av guiden när hon snubblade på orden. Det var – trots fotoförbud – en rolig tur med en rolig guide. Avslutningen var i en shop med mycket grejor, framför allt whisky från olika destillerier över hela Skottland tillhörande samma koncern som Oban. Bra läge med mitt i stan dessutom. Turen började med den "obligatoriska" filmvisningen.
Old BushmillIrland2018Anders, Sten, Uffe, AnnTuristställe. Okej guide. Ingen fotografering. En mindre dram efteråt.
Old PulteneyHighlands2003Anders, Sten, UffeEgentligen inte öppet för allmänheten, men vi hade ju hört av oss innan vi for, så vid lunchtid en dag I augusti 2003 knallade vi in och togs emot av Distillery Managern. Turen började inne i en utställningshall, varefter den traditionella turen vidtogs. Egentligen hade vi hört allt förut, men… Sedan avslutade vi med att botanisera i den spartanskt försedda butiken, där en del inhandlades. Själva turen var väl normal, och butiken kunde ha haft mer att erbjuda, men produkten är god. Betyget är med tvekan, men… det var ju trevligt.
Pears LyonsIrland2018Anders, Sten, Uffe, AnnLigger i en gammal kyrka. All utrustning i samma utrymme i själva kyrkorummet. Lite tråkig guidning, men vi fick fotografera och provsmaka.
Royal LochnagarHighlands2003Anders, Sten, UffeBra guide. Vi fick dock vänta länge på turen. Begränsad fotografering. Vi fick doppa nosen i ett antal fat i lagret.
ScapaIslands2003Anders, Sten, UffeNär vi ändå åkt ända till Orkney så var vi ju tvungna att bese destilleriet utifrån trots att det var stängt, vilket det är 48 veckor av 52. Eller som de själva säger "We are only run by 3 employees so we do not have the possibility to arrange distillery tours."
ScapaIslands2015Sten, AnnTrevligt besök och bra guidning men ingen fotografering.
SlaneIrland2018Anders, Sten, Uffe, AnnRolig, intressant och informativ guidning av destilleriet som ligger i de gamla stallarna som tillhör slottet. Provning efteråt men inget som destillerats på plats.
SpringbankCampbeltown1998UffeEn bra tur som inkluderade lagerbesök.
SpringbankCampbeltown2000Sten, UffeStängt trots kontakter innan.
SpringbankCampbeltown2013Uffe, Sten, Anders, AnnEn utmärkt rundtur. Vi fick se allt och fotografera överallt. Tyvärr var det silent season men så är det ibland.
StrathislaSpeyside2008Anders, Sten, Uffe”The Home of Chivas Regal”. Nja, Chivas Regal är väl ingen höjdare alls, men Strathisla? Besöket vi tre gjorde 2008 går inte till historien, bortsett från att vi slog följe med en tankbil med hela baksidan märkt med Chivas. Trevligt belägen anläggning, och entusiastisk och humoristisk guide. Fotografera fick man inte. Själva provningen efter turen fick vi sköta själva, d.v.s. sorterna ställdes fram och sedan lämnades vi åt vårt öde. Trevligt och avslappnat.
TaliskerIslands2000Sten, UffeFredag 13 oktober 2000 var det inga andra besökare. Dagens guide Cathy anpassade turen för oss, eftersom hon förstod att vi visste mer av processen än normala besökare. Bl.a. att lagringen sker på fastlandet, inte i Carbost på Skye där destilleriet ligger mycket vackert i en vik. Vi fick inte fotografera där, vilket är förståeligt då de drabbats av både brand och översvämning. De hade ingen förtäring att erbjuda, men ett bra besök var det.
TeelingIrland2018Anders, Sten, Uffe, AnnVi väntade länge men gick ingen tur till slut.
TobermoryIslands2000Sten, UffeTobermory på Isle of Mull producerar också den rökiga Ledaig (late-jack) och ibland en även så rökig Iona. Tidigare hette destilleriet, liksom orten just Ledaig. Ett hyfsat besök med film innan själva turen som var kortare än normalt. Kanske vi skulle ha ställt fler frågor. Eftersom Ledaig är en av Uffes stora favoriter, kanske destilleribesöket inte riktigt levde upp till förväntningarna. Damerna i butiken var både trevliga och hjälpsamma och såg till så vi skyndade iväg och hann med färjan till Ardnamurchan.
TomatinHighlands2008Anders, Sten, UffeDet regnade och var inte öppet när vi kom. När de så kom och öppnade visade det sig att de inte hade turer på lördagar. Denna dag var det en lördag i september 2008. Nåväl, vi strövade ett slag i shopen, tittade på en film om destilleriet och provade några av deras produkter.
TullibardineHighlands2008Anders, Sten, UffeTullibardine ligger vid ett köpcentrum i Blackford. En personlig intressant guidning fick vi och fotografering var tillåten överallt. Bra shop fans det med. Från början var detta ett bryggeri och man bryggde ölet till kröningen 1488 av Jacob (James) IV av Skottland. Ölet hette 1488. Först 1949 började man med whiskyproduktion. Ölet 1488 finns att få tag på än idag.
WalshIrland2018Anders, Sten, Uffe, AnnEtt helt nybyggt destilleri. Vi bjöds på kaffe när vi kom och Woody Kane guidade oss runt. Trevlig och informativ guidning.
WaterfordIrland2018Anders, Sten, Uffe, AnnResans mest intressanta besök. Ett nytt destilleri som vetenskapligt vill visa hur olika whiskey kan smaka beroende på vilken gård som kornet kommer från. Vi blev väl omhändertagna och fick se allt 'in action'. Tyvärr ingen färdig whisky till marknaden än. Kommer om ett par år.
West CorkIrland2018Anders, Sten, Uffe, AnnDe borde få minuspoäng eftersom vi trots förhandbokning bekräftad i e-post var totalt bortglömda och absolut inte kunde få en visning av destilleriet. Uselt och skäms på er på destilleriet.