Springbank 12 år, Cask Strength vid 54,8 %.

Ospritig, starkt kryddig, läder och russin & plommondoft hittar jag i den outspädd. När jag smakar på den kompletteras det med oljig textur, pepprig och lite frän. Efter lite mer sniffande kanske jag kan finna smörkola i doften.

Efter att ha spätt ut den med lite H2O, ca 7-10%, får jag en förnimmelse av citrus, tång och lite blommig i näsan. Smaken är mild, förvånansvärd mild, fortfarande oljig, och vanilj träder tydligt fram. Även toffe kan skönjas. Eftersmaken är dock väldigt kort, lite stickig och spritig. En liten bitter smak dröjer sig kvar lite längre, dock inte obehaglig.

Vattnar lite till, ytterligare 5-10 %, Förändras inte intrycket nämnvärt, men eftersmaken förändras. Borta är spritig- och stickigheten. I övrigt är den som med mindre vatten.

En samlad bedömning är att den kan mycket väl drickas som den är, men det är inte fel att vattna ner den till ca 40-45% volymalkohol. För att vara Springbank är den dock något ”sämre” än jag vill tillstå – Springbank-fan som jag är. Eller mer annorlunda i alla fall än vad jag förväntade mig. Måste ta mig en ny dram i kväll för att kalibrera mina smaklökar.