Springbank 12 år, 52,7 % (Uffe)

Springbank tappade i oktober 2012 upp 9420 flaskor som legat 6 år på Bourbon Refill och sedan 6 år på färska Calvadosfat. Whiskyn destillerades i april 2000.

Det första som träffar mig när jag öppnar flaskan är en svag doft av färsk aska. Jag dilluterar 4 cl whisky med ½ cl vatten, och av askdoften finns inget spår. Citrus kommer i min näsa liksom fatdoft, eller kan det vara stjälkar eller något som är rester från Calvadosfaten? Nja, jag blir nog ”narrad” eftersom jag vet att det är lagrat 6 år på Calvadosfat. Fruktig doft med inslag av… lime?

Smaken ger en saltbemängd krämig citrusfylld känsla, men dammig. Fortfarande stark, kanske jag skulle ha mer vatten från början? 46 % är nog för starkt, för jag tror att det är omkring där jag hamnat nu. En aning av torkade russin, eller är det rester av vindruvornas kött? Jag kanske lurar mig själv igen. Frukt?

En lång brännande eftersmak utan några påtagligt framträdande smakestrar är det, eller… Jo, citrus!

Ett prov av en 4:a UTAN vatten. Klart stark men inte spritig. Mönstret från första dramen håller i sig; en lätt rökighet sprider sig i luften vid öppnandet av flaskan, men med drycken upphälld i glaset finns doften inte kvar. Mer stickig nu, vilket jag inte noterade på första dramen.

En viss sötma, brunt råsocker? framträder tydligare, även om det fanns tendenser till det i första provet med. Annars ingen direkt skillnad, kanske jag dock ska ändra mig från russin/vindruvor till något annat bär, liknande vindruvor, även om jag i skrivande stund inte hittar ett passande bär. En tendens till en svagt syrlig eller sur nyans framträder.

Slutsats: Helt OK whisky, om än inte topp, och avslutet (finishen) kunde vara bättre.

Springbank_Calvados_2x6&yr