Rött vin och whisky?

Det är väl ingen combo man tänker sig. På 90-talet besökte jag Milroy’s vid SoHo Square i London, en specialbutik för whisky med provsmakningsbar, och testade en Bowmore Claret. Det var en whisky som slutlagrades i rödvinsfat. Jag köpte en pava på stående fot. Sedan försökte jag – förgäves – få tag på en till flaska. Den gjordes inte mer.

Sedan har jag sökt efter något liknande.

2013 var jag på rundresa i Skottland (Islay) med WKL, (se resan på dessa sidor) och givetvis besöktes Bowmore, där vi verkligen provade på alla moment i whiskytillverkningen, krattade t.ex. kornet på mältningsgolvet. Där hade de en flaska av denna whisky i en monter, men inte i baren.

Senare på kvällen skulle vi äta, och döm om min förvåning när matställets eminenta whiskybar hade just Claret till försäljning. Jag blev lyrisk.

Härom veckan hittade jag Tamnavulin Grenache Wine Cask Edition, och den hade samma (som jag vill minnas) konsistens, smak etc. som Bowmore Claret. Jag är ingen rödvinsälskare, föredrar torra vita viner. Men denna föll mig i smaken.

Doftade plommon och äpplen, smakade lätt vinaktig, gräsigt, och len. Inte spritig alls. En aning rödvin utan rödvinssmak. Inslag av torkad fukt.  Blodapelsin. Smak av marsipan? Körsbär och choklad. Kanske bröd, nybakat sådant.

Vill du köpa den (reklam hatar jag) är varunumret 58101 och priset 299 kronor. Väl billigt för en sådan flaska. Jag ska köpa en till i veckan, den nyss inköpta är slut…