Nikka Coffey Malt Whisky 45 % (Japan)

Det första som slår mig är doften. Något åt solutionhållet, innan det framträder en liten arom av rödsprit eller dylikt. När jag smakar på den får jag en känsla av oljighet i texturen med vaniljtoner och även en del floral smak. Behaglig, ”kylig” och frisk smak trots att den är rumstempererad. Som jag vill ha en whisky alltså. Eftersmaken sitter i ganska länge, och river inte i halsen, trots att halsen är lite sträv och sårig just nu. En liten bitter känsla träder fram just när man sväljer, men inte så det stör.

Jag kan tänka mig att en dram av denna till gammaldags vaniljglass med citronwafers skulle passa bra.

Kul variant annars, med att köra whisky på 100 % malt i en coffeystill och få ut en maltwhisky som ändå kallas grain på kartongen. Måste knalla ner – öh, ta bussen – till PK-huset och skaffa en till i veckan. De är säkert snart slut på bolaget. Fast i bolaget på Bromma Blocks hade de 23 stycken när jag kollade nyss.

Nästa gång jag tar en dram ska jag vattna ner den något, men tror inte det egentligen behövs, trots hela 45 %.