Laphroaig Select 40 %

Skall enligt uppgift vara en blandning av sex fat; First fill bourbon, Virgin American oak, Virgin European oak, Oloroso Sherry, Quarter Cask och PX Sherry.

Doften som når mina luktceller är inte rökig precis. Jag har alltid sagt att Laphroaig inte är rökig, mera tjärig, men här kände jag inte heller tjäran nämnvärt… Kanske lite fruktiga toner förnimmade jag. Med lite dilluterande av nektaren framträdde röken tydligare. Lite medicinaktig (Laphroaigs varumärke) doft, både med och utan vatten.

Smaken var inte helt Laphroaig, men man kunde känna att det var det i alla fall, kanske för att jag visste det redan innan. Ingen citrussmak att tala om och sherrytonerna lyste fläckvis med sin frånvaro. Röken, av typ aska, framträdde mer i smaken med vatten.

Eftersmaken var … kanske förnimmbar, men inget man direkt känner vare sig i gomseglet eller på tungan. Denna whisky bör inte dilluteras utan drickas som den är – d.v.s. nedvattnad redan vid buteljeringen till 40 %. Går inte upp mot en standard Laphroaig, som jag hävdar att inte ska drickas en solig dag eller varm kväll på sommaren. Helst en ruggig senhöst/vinterdag. Denna ska nog helst drickas på sommaren, men är inte den bästa av destilleriets utgåvor, långt därifrån.