GSW WKL Fyrfat vs Isaac Kock

Tihi, äntligen öppnades en flaska från vårt Gammelstillafat WKL Fyrfat ursprungligen benämnt nr L212.

Som provningsmotstånd öppnades också en flaska Gammelstilla Isaac Kock. Först provades dock WKL Fyrfat för sig och därefter Isaac Kock. En avslutande jämförelse kompletterade provningen.

WKL Fyrfat

Lagrat 3 år 9 mån på 3o liters bourbonfat som innehållit Four Roses whisky.
60,5 volymprocent i 500 ml flaska.

Ospädd doft: Blommigt, aprikos, vanilj, vissnad ros, fuktigt trä
Ospädd smak: Honung, päronarom
+2dr H2O doft: Spritstencil, bröd, gräddkola, viol
+2dr H2O smak: Söt, tuttifrutti
ca 50% doft: Svag tuttifrutti, vanilj, päronester, skumbanan
ca 50% smak: sötma, citrusstickig bak på tungan, frukttuggummi
ca 40% doft: Trä från det svedda i fatet, fruktgodis, smörkola, Ahlgrens bilar, päronester
ca 40% smak: grapeskal, viol, tunn

Isaac Kock

Lagrad 3 år på 200 liters bouronfat och 1,5 år på ny amerikansk ek.
50,4 volymprocent i 500 ml flaska.

Ospädd doft: Rödsprit, hav tång skaldjur, ingen vanilj eller blomdoft, persika
Ospädd smak: Oljig, smör, mycket citrusbeska, sträv
+2dr H2O doft: Chokladkola, tung oljig, rödvin
+2dr H2O smak: Vass på tungan, lite sockersöt, svartpeppar
ca 40% doft: Blommig, unket
ca 40% smak: Kraftig beska på tungan, sockersötma

Slutomdöme

WKL Fyrfat är en alldeles utmärkt whisky som står som segrare i denna duell mot destilleriets egen tappning. Nästa planerade övning är att späda till 46% och låta den vila ett tag och därefter göra en noggrannt provning.

Provningen genomfördes av Sten och Ann Palmqvist i By Kyrkby kl 19.00 den 5:e juli 2020.