Edradour Sauternes 8 år 46 % (Uffe)

En av 2600 flaskor, mognat enbart i Sauternes Hogshed. Destillerad dec 2003 – 25 casks, buteljerad maj 2012, batch #2. (december 2012 buteljerades batch #1 1600 flaskor)

En svag hint av mandel, som övergår i kyla (blommig doft?) Lite fruktig och persikoaktig doft. Smakar något ekigt/träigt, åt hållet av när man äter vindruvor och tuggar lite på kärnorna i druvan – vininfluensen? (Jag dricker ju inte vin så min bedömning är väl inte riktigt ackurat.) Tjock/krämig konsistens.

Dilluterad framträder russin i doften, men smaken blir tunn och vattning, samt lite beska förnimmes i eftersmaken. Om den ska dilluteras ska det ske försiktigt och ytterst sparamt.

Ny test, nu med väldigt lite vatten. Russin i doften har försvunnit men en kolasmak framträder i eftersmaken och beskan är borta. Kanske lite fruktig smak. Karamell? Lite bränner nu läpparna, och man känner att styrkan är i drycken. 46% är den odilluterad, och jag tror inte att man egentligen ska gå lägre, så bara pyttelite vatten behövs – OM man ska dillutera överhuvudtaget.

Bättre med en whisky som smakar bra är russin i doften, tycker jag. Sticker inte ut men har karraktär av bra whisky – trots mandeldoften (eller är det hasselnötter?), som bara sveper förbi. (Jag gillar inte mandel i whisky, det ska vara till glögg.) Mellan tre och fyra flaskor ge jag den i betyg, närmare trean kanske, när den nu har fått mogna i glaset en stund. Drickbar whisky för alla stunder på året/dygnet.

DD_Edradour_Sauternes