Clencadam 15 år 46%, icke kylfiltrerad och utan färgtillsatser. (Uffe)

Doft: Stickig, spritig, nyans av päron med inslag av sommarblomster. Kanske även inslag av plommon framträder efter ett tag, liksom vanilj. Jag kommer dessutom osökt att tänka på lördagar i småskolan och roliga timmen, för känner jag inte en doft som på något sätt kan förknippas med den från en nyöppnad Björnklisterburk? Kanske reagensen med det där vita pulvret som strös ut på ballonger för att de inte ska fastna i varandra i påsen och själva gummit? Modellera kanske man kan ersätta de två sistnämnda dofterna med.

 

Smak: Kola & toffee med inslag av fudge och Butter Tablets är det första jag tänker på. Förnimmer sedan en viss krämighet medan jag rullar runt den i gommen, med nyans av både citrus och någon – för mig – obestämd fruktighet. Kanske plommon som i doften. Definitivt vanilj och någon av alla citrustoner.

 

Möjligen hittar jag också en viss träsmak med knappt kännbart inslag av kanel. Eftersmaken är dock rätt kort, och märks knappt. En dag (läs; kväll) ska jag prova den dilluterad med men jag tycker inte att man egentligen behöver stoppa i vatten i den. Smakar utmärkt ändå.

 

Ett par timmar senare…

 

Jag vidhåller att det blir ingen noterbar skillnad efter dillutering, och jag har nu provat med både svag och kraftig dillutering. Kanske att den blir lite tunnare, men vare sig doft eller smak påverkas nämnvärt. Något tunnare i smak, men det säger ju sig självt. Bra whisky, vilket vi även konstaterade vid vårt besök där 2008.