Bunnahabhain Eirigh Na Greine 46,3 % (Uffe)

Eirigh Na Greine är gaeliska och kan översättas till ”Morning Sky”. Ålder anges inte.

En manlig doft, liknande väldoftande rakvatten (det finns annars nästan bara dålig doft – tycker jag) slår mot mig. Lite svag nötdoft med, samt vanilj. Inne i munnen slår den krämiga texturen mig först, men sedan hittar jag lite torkade frukter och en aning havssalt – kanske. Svag ton av karamell. Något rökig, i alla fall jämfört med deras standardprodukt. Kort, nja kanske lång, eftersmak. Försvinner alltså fort, men kommer sedan tillbaka.

En annan doft/smak som jag inte kan definiera återkommer med jämna mellanrum, men efter att studerat etiketten finner jag att en del av whiskyn har lagrats på rödvinsfat, och då får jag förklaringen, det är druvorna som jag känt. Eller snarare sagt kvisresterna i druvorna.

Diluterad (vattnad) känner jag en smak i doften… öh…? Ja, faktiskt! Kommer ni ihåg de gul-röda små sockertopparna som fanns förr? De kanske finns fortfarande? Nu doftar det som de smakade. Kanske är det karamelldoft, och nog känner jag lite av det i smaken, tillsammans med en kommande och gående hint av bitter smak. Skall vattnas försiktigt bedömer jag, kanske inte alls.

Rekommenderbar whisky.