BOX Quercus II (sista slurken)

Sista slurken av denna förträffliga 5-åriga whisky från Ådalen.

Kraftig lite kryddig doft med mycket citrus och en del kokos och skumgodis.
Smaken tar verkligen i och motionerar lökarna. Sträv, tanniner, frukt, citrus, vanilj, ek, sälta.
Allt klingar av långsamt i en behaglig ton av pomerans och vanilj.

Från destilleriets hemsida har jag tagit följande information:

Recept

100 % orökt whisky som först lagrats på 140-liters bourbonfat i 5,1 år samt 200-liters bourbonfat i 3 och 4,1 år och sedan slutlagrats i 0,83 till 2,7 år i 40- och 96-liters fat av ny amerikansk ek, Quercus alba.

Genomsnittlig jästid: 80 timmar i rostfria jäskar.
Destillerad mellan 2012-02-07 och 2012-12-10.
Första skärning av hjärtat: 13 minuter huvud (försprit).
Andra skärning av hjärtat: 67 % ABV (20°C).

Ingående fat

Bourbonfatet på ca 200 liter (1st fill barrels) levererades från Kentucky USA och 140 liters (1st fill quarter casks) är bundna av Speyside Cooperage.
Faten av Quercus alba, 40 liter (ankare) är bundna av Thorslundkagge i Sverige. 96 liters faten av Quercus alba är bundna av Kelvin Cooperage och har kolningsgrad #3.
Faten har fram till oktober 2014 lagrats i ett fuktigt lagerhus och tappat en del i alkoholstyrka. Från oktober 2014 till januari 2018 har faten lagrats i en torrare miljö i Box lagerhus nummer 3.
Bourbonfaten tömdes på dess innehåll och whiskyn flyttades över till 83 Ankare (40 liter) och 14 stycken 96-liters fat av ny amerikansk ek (Quercus alba).
2018-01-25 och 2018-01-26 tömdes faten till blandningstank och alkoholhalten justerades till förutbestämda 50,8% i samband med buteljering.
Quercus II Alba buteljerades 2018-01-26 och 2018-01-28 i en upplaga av 9806 flaskor.
Till skillnad från många andra av våra buteljeringar så tycker vi inte att Quercus II Alba vinner på att luftas. Tillsätt gärna ett par droppar vatten för att lyfta fram dofterna i glaset.
Quercus II Alba är varken kylfiltrerad eller färgjusterad.

Ingredienser

Jäst: Fermentis Safwhisky M-1.
Malt: Pilsnermalt från Vikingmalt i Halmstad.
Ingående kornsorter: Tipple, Scarlett, Rosalina and Quench
Processvatten: Från Bålsjön, filtrerat genom sand- och kolfilter.
Kylvatten: Från Ångermanälven
Ingående batcher: 208A-213B, 256B-262A, 308B, 330A-349B, 370A-378A
Batchstorlek: 1,2 ton malt

Fakta

Alkohol: 50,8 % ABV
Ålder: 5,12
Fenolhalt: 0
Fat: 1st fill bourbon + ny amerikansk ek
Antal flaskor: 9 806 st
Flaskvolym: 50 ml
Pris: 799 SEK