Ardbeg Glenrothes Double Barrel 46 % 8 år. (Uffe)

En produkt av Douglas Laing & Co. ”Each are just one single cask, traditionally non chill filtered” står det på buteljen, men riktigt vad det betyder vet jag inte. Tror att de tar ett fat från vardera destilleriet och mixar dem. Majoriteten av whiskyn från Glenrothes används främst i The Famous Grouse och Cutty Sark. Den ena gillar jag (FG), den andra (CS) vill jag inte ta i med tång ens.

Den här whiskyn doftar maltig, söt (sockertopp?) och en del mossa, torv och rök, och den sticker lite i näsan. Första intrycket ger ingen Ardbegkänsla alls, men den kommer ganska snart. Vilar man näsan några minuter uppstår samma fenomen.

Smaken pendlar mellan russin/sherry (svagt, måste kolla upp Glenrothes normala fatlagringar) och Ardbegs karakteristiska smak. Någon beska, men inte oangenäm sådan. Sträv i kroppen, men samtidigt något krämig. Men Arbeginslaget kommer först på bakre delen av tungan, och man måste nästan svälja för att känna den.

Eftersmaken är nästan helt av Ardbegs, lite sträv, lång och rök/torvig, men ibland kommer en liten känsla av avsaknad Islay-stil.

Jag tycker det är en intressant blended malt, som växlar hela tiden beroende på vilken fas man befinner sig i, Ardbeg ibland – absolut inget Ardbeg ibland. Den som satt ihop denna flaska har verkligen lyckats. Måste se om jag får tag på en flaska till innan de tar slut.

Ardbeg_Glenrothes